Ključna ocena: Srbija čini sve što može

Izvor: Politika, 13.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključna ocena: Srbija čini sve što može

Ukoliko glavni tužilac tribunala navede takvu formulaciju u svom izveštaju o saradnji Beograda sa Hagom – holandski parlament ostavio vladi mogućnost za deblokadu evrointegracije Srbije

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 13. novembra – Maksim Ferhagen, ministar spoljnih poslova Holandije, naveo je u pisanoj izjavi za „Politiku” da „holandska vlada sa zadovoljstvom primećuje da je srpska vlada učinila značajne napore u poslednjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godini dana na putu evropskih integracija”.

Komentarišući informacije koje su juče preneli holandski mediji, da zvanični Hag razmatra mogućnost za prekid blokade evrointegracije Srbije, Ferhagen je naveo sledeće:

„Srbija je pokazala napredak u saradnji sa tribunalom u Hagu, što je glavni tužilac tribunala Serž Bramerc već istakao u junu. Sada čekamo novi izveštaj Bramerca Savetu bezbednosti UN početkom decembra, da proverimo da li vlasti Srbije čine sve što mogu u saradnji sa tribunalom, uključujući njihove napore da uhapse preostala dva optuženika (Ratko Mladić i Goran Hadžić). Holandska vlada je stroga, ali poštena kada je reč o pitanjima proširenja EU. Ukoliko zemlja potencijalni kandidat (za članstvo u EU) čini napore i ako su rezultati tih napora očigledni, to treba da priznamo, kao što smo činili i ranije. U tom svetlu holandska vlada već je sugerisala Evropskoj komisiji i predsedništvu EU da odobre bezvizni režim putovanja za građane Srbije, kao i da EU treba da preduzme mere kojima će olakšati izvoz srpske robe u EU. Dva glavna koaliciona partnera u holandskom parlamentu, demohrišćani i socijaldemokrate, usaglasili su stav da šef holandske diplomatije može da revidira svoju politiku prema Srbiji na bazi izveštaja tužioca Bramerca. Međutim, istovremeno postoji široka saglasnost u Holandiji i drugim državama članicama EU da bi podnošenje zahteva za članstvo Srbije (kandidatura) bilo nezgodno i preuranjeno, jer prethodni korak – ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) – u svim državama EU još nije učinjen”, stoji u odgovoru Ferhagena.

Podsetimo, Holandija je od prošle godine, kada je Radovan Karadžić izručen tribunalu, jedina država EU koja insistira na daljoj blokadi SSP-a i Prelaznog sporazuma i zahteva da Srbija najpre ostvari potpunu saradnju sa tribunalom (uhapsi Mladića). Holandska vlada i parlament za to vreme su odbijali nastojanja ostatka EU da se primeni Prelazni sporazum sa Beogradom, a sada prvi put posredno nagoveštavaju takvu mogućnost. Činjenica je da holandski šef diplomatije prvi put koristi formulaciju „ako Srbija čini sve što može” umesto dosadašnje „ako Srbija ostvari punu saradnju”, a da li će do deblokade Prelaznog sporazuma zaista doći – biće poznato uskoro, posle 3. decembra i Bramercovog izveštaja na prvom narednom zasedanju Saveta ministara EU.

Vladimir Jokanović

--------------------------------------------------------------------

Parlamentarne stranke spremne za promenu stava

Iz redova socijaldemokrata (Partija rada) u holandskom parlamentu poručili su za naš list da „žele najbolje moguće odnose sa Srbijom”, dok je Martin Habel, član demohrišćana (Hrišćanske unije), rekao da je za njegovu partiju veoma važno da Srbija u potpunosti sarađuje sa tribunalom i dodao: „Sačekajmo izveštaj gospodina Bramerca, a ukoliko je on dovoljno pozitivan za Srbiju – na našem ministru Ferhagenu je da razgovara o deblokadi Prelaznog sporazuma. Takođe, naš stav je zasnovan na izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama.”

Na naše pitanje da li to znači da je stav njegove Hrišćanske unije da Holandija treba da pristane na deblokadu sporazuma, ako u Bramercovom izveštaju bude pisalo da Beograd čini sve što može da ostvari punu saradnju, naš sagovornik kaže: „Ako Srbija čini sve, onda je odgovor ’da’, ali sačekajmo Bramercov izveštaj.”

Luk Blum, iz Partije rada, zadužen za evropska pitanja, rekao je da „ukoliko Bramercov izveštaj potvrdi da Beograd čini sve što može da okonča saradnju, onda ima izgleda za promenu pozicije” njegove stranke prema Srbiji.

„Vidite, ništa ne garantujemo, ali ako je Bramercov izveštaj dovoljno dobar, onda možemo da razgovaramo. Kao što verovatno znate, 26 država EU je za to da Prelazni sporazum sa Srbijom stupi na snagu, a mi blokiramo, jer insistiramo na okončanju saradnje Beograda sa tribunalom. Ali spremni smo da odustanemo od blokade. Želimo da započnemo pregovore sa Srbijom”, kazao je Blum.

Na naše pitanje da li primećuje razliku u formulaciji poslednje izjave Ferhagena, u kojoj nije korišćen izraz „puna saradnja”, Blum je ocenio da je to „suštinska razlika”.

[objavljeno: 14/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.