Klintonova tribina o Dejtonu bez Radmanovića

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 09.Feb.2011, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova tribina o Dejtonu bez Radmanovića

BANJALUKA - Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović nije otputovao u Njujork sa druga dva člana Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem, koji će sutra učestvovati na skupu o 15 godina Dejtona.

Tribinu organizuje fondacija bivšeg predsednika SAD Bila Klintona.

Obarazlažući svoj neodlazak u Njujork, Radmanović je rekao da se postavlja pitanje svrsishodnosti putovanja tri člana Predsedništva na dvočasovnu ili tročasovnu raspravu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Njujorku.

"Koliko to košta? Kakvi su rezultati rasprave u nevladinoj organizaciji u vezi s jednim globalnim pitanjem gde je segment i BiH ?" - pita se Radmanović.

U poseti Predsedništvu BiH u poslednje dve godine su bili potpredsednik SAD Džozef Bajden, državni sekretar Hilari Klinton i njen zamenik Džejms Štajnberg i drugi funkcioneri SAD.

"Rekli smo im stavove potpuno jasno. Ti ljudi utiču na zvaničnu spoljnu politiku SAD, za razliku od onih koji će učestvovati u ovoj raspravi, jer su to politički i vojni funkcioneri od pre 15 godina", rekao je Radmanović.

On je istakao da se glas Republike Srpske čuje tamo gde treba i na pravom mestu, da se čuo u protekle četiri godine u Predsedništvu BiH i da će se čuti i u naredne četiri godine.

Klintonova fondacija je, kako su ranije javili mediji u BiH, poziv na skup pod nazivom "Amerika na raskrsnici - Dejtonski sporazum i početak diplomatije 21. veka", pozvala i tri predstavnika Američkog univerziteta iz Sarajeva.

Mediji u BiH javili su i da su učešće na skupu potvrdili predsednik Hrvatske Ivo Josipović, visoki predstavnik EU Ketrin Ešton, bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt, američki general u penziji Vesli Klark i nekadašnja novinarka Si-En-Ena Kristijan Amanpur.

Dejtonski sporazumom je parafiran 21. novembra 1995. u vojnoj bazi Rajt-Peterson u Dejtonu, posle tronedeljnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), uz posredovanje SAD.

Taj sporazum su Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović zvanično potpisali tri sedmice kasnije, 14. decembra, u Jelisejskoj palati u Parizu, a njime je BiH podeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Skupština SRJ je 13. novembra 2002. ratifikovala taj sporazum.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.