Izvor: B92, 10.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus i Gasparovič: Kosovo presedan

Bratislava -- Predsednik Češke Vlacav Klaus i Slovačke Ivan Gašparovič ocenili su da će nezavisnost Kosova imati nesagledive posledice.

Klaus je, tokom današnje posete Bratislavi, kategorično odbio teze da je Kosovo slučaj za sebe. "To nije usamljeno izolovano pitanje koje je rešeno samo na tom jednom deliću Balkana", rekao je Klaus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gašparovičem.

"Za mene je Kosovo, pre svega, presedan. Otvorili smo u Evropi Pandorinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kutiju koja može da ima pogubne posledice. I zbog toga se ja bojim", rekao je Klaus.

Gašparovič je naglasio da Slovačka ne smatra da je dužna da odmah prizna Kosovo, a da prvo ne stvori svoje vlastito mišljenje o posledicama njegove nezavisnosti.

"Neophodno nam je za to mišljenje vreme i zbog toga što je Kosovo dalo 21. veku signal da treba opet da se pregovara o pitanjima nacionalnih manjina, njihovih prava, čak i o reviziji teritorija. Zato naša odluka neće biti brza", rekao je Gašparovič.

Vaclav Klaus boravio je danas u kratkoj poseti Slovačkoj u skladu sa nepisanim ali gvozdenim pravilom da češki predsednik u prvu inostranu posetu nakon inauguracije ide u nekadašnju drugu metropolu bivše zajedničke države Čeha i Slovaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.