Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klark: Udaljavanje od EU slabi poziciju Beograda oko Kosova

Saradnik Karnegijevog saveta za međunarodne odnose i etička pitanja i bivši britanski diplomata Džonatan Klark ocenio je da bi udaljavanje Srbije od Evropske unije moglo da oslabi pozicije Beograda u pogledu Kosova.



"Ukoliko se stekne utisak da se Srbija suprostavlja Evropskoj uniji sa namerom da ostane van nje, to bi moglo da oteža situaciju Beograda oko Kosova, jer Srbija neće moći da vrši uticaj unutar same Unije ili na širem međunarodnom planu" rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Klark u izjavi "Glasu Amerike".

Prema njegovom mišljenju, za Srbiju u suštini nema dobrog odgovora kada je reč o Kosovu, jer su neke evropske zemlje i SAD već priznale nezavisnost pokrajine, ali kakva će biti precizna forma te nezavisnosti, uloga međunarodne zajednice i pozicija Srba na Kosovu," pitanja su o kojima će se tek diskutovati i odlučivati".

Istovremeno, napomenuo je britanski analitičar, Zapad želi da se događaji krajem prošlog veka ostave po strani i da se otvori novo poglavlje u odnosima sa Srbijom.

"Ako bi se to dogodilo, mislim da su šanse za Srbiju da utiče na neke unutrašnje aranžmane na Kosovu znatno bolje nego što bi bile u suprotnom slučaju", rekao je Klark, koji veruje da bi Srbija u ovom trenutku mogla da radi na pitanjima kao što su zaštita srpske manjine, povratak izbeglica, status srpskih enklava.

On je ocenio da bi Beograd, ukoliko dobro odigra svoje karte mogao da održi dobre odnose da Moskvom, a da pri tom ne zatvori vrata ni Briselu i Vašingtonu, što bi, kako smatra, za Srbiju bila najpovoljnija situacija.

"Vašington i Brisel se nadaju da će bilo koja vlada koju Beograd formira biti otvorena prema SAD i prema EU", rekao je Klark, podsećajući da je Brisel sa Beogradom potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i nagovestio vizne olakšice, "kao znak da su crni dani iza nas i u nadi da će Srbija uzvratiti na ta nastojanja".

SAD i EU, objasnio je Klark, žele da imaju i dobre i stabilne odnose sa Rusijom, a činjenica da Srbija ima dobre odnose sa Moskvom je nešto prema čemu se Zapad odnosi "neutralno, ali sa razumevanjem".

"Međutim, ukoliko Srbija odluči da ima snažne odnose sa Rusijom, ali na uštrb odnosa sa EU i SAD, to bi izazvalo niz pitanja u zapadnim prestonicama - koja je prava orijentacija Srbije, da li ona stvarno želi da bude članica EU," rekao je britanski analitičar, napominjući da bi ukoliko se dođe do zaključka da je stav Srbije neodlučan ili dvosmislen, moglo da bude i "nekih negativnih posledica".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.