Klajn: Tuđman želeo da Srbi ostanu u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klajn: Tuđman želeo da Srbi ostanu u Hrvatskoj

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Žak Pol Klajn tvrdi u intervjuu za "Jutarnji list" da je bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman hteo da Srbi ostanu u zemlji.

Klajn, koji je u julu 1997. bio glavni zamenik visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, rekao je da je njegova saradnja sa Tuđmanom bila i više nego dobra. On je istakao da je, deset godina nakon "završene mirne reintegracije", najkritičniji trenutak tog procesa bilo ispitavanje volje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strana u sporu na saradnju, a posebno predsednika Tuđmana i Slobodana Miloševića.

"U januaru 1996, kada sam došao da procenim situaciju, uvideo sam su obe strane bile voljne da se okrenu budućnosti, demilitarizaciji i reintegraciji. Predsednik Tuđman je bio odličan, mnogo bolji nego neki njegovi ministri. Reći ću vam otvoreno da on nije želeo trupe UN u Hrvatskoj. Rekao mi je: Mi to možemo obaviti vojnim putem, što smo i dokazali operacijama Bljesak i Oluja", rekao je Klajn.

On je istakao da je pokojni hrvatski predsednik bio fleksibilan, za razliku od svojih ministara.

"Rekao je da je voljan prihvatiti Srbe u Podunavlju i da se slaže da oni ostanu u Hrvatskoj, pod uslovom da prihvate činjenicu da su građani te zemlje", naveo je Klajn.

Kako je preneo "Jutarnji list", Tuđman je naveo da su se ostanku Srba protivili "neki ministri", koji su hteli da što više Srba napusti zemlju.

"Tada sam rekao Tuđmanu da što više njegovi ministri budu oklevali, duži će biti i mandat misije UN. Što se tiče Srba u Podunavlju, oni će biti srećni ako mi ovde ostanemo pet ili deset godina. Tada je Tuđman pogurao proces i svoje ministre", rekao je Klajn.

On je dodao da se tadašnji potpredsednik hrvatske vlade Ivica Kostović protivio isplati penzija srpskim penzionerima.

"Objasnio sam Tuđmanu da je važno dati te penzije, i to u kunama, jer će to značiti da Srbi prihvataju i Hrvatsku kao državu. Na to se Kostović uozbiljio. Problem je bio u tome što je on bio taj koji je trebalo da to uradi, pa se uplašio naslova u novinama - Premijer Kostović odobrio isplatu penzija Srbima", ocenio je Klajn.

Što se tiče saradnje sa Miloševićem, Klajn je istakao da je Milošević bio svestan da je priča o Krajini završena.

"Pitao sam ga ko je zadužen za istočnu Slavoniju, a on je prstom pokazao na ministra spoljnih poslova. Na taj način je hteo da ukaže kako je to spoljnopolitički, a ne unutrašnji problem, srpsko pitanje. On je, dakle, već doneo odluku da je ta stvar za njega završena, pa je počeo da govori kako želi da zaštiti ljude i njihovu imovinu. Zato je i podržao sporazum", naveo je Klajn.

Insistirao da se Glavaš ukloni sa pozicije

Na pitanje novinara "Jutarnjeg lista" da li je tačno da je insistirao da se s pozicije ukloni Branimir Glavaš, tada načelnik osječko-baranjske oblasti, Klajn je odgovorio:

"Glavaš je bio jedan od onih koji je želeo da što više Srba ode iz zemlje. Kada smo otvorili pijacu na cesti Vukovar - Osijek, on se tome usprotivio. Izmislio je kako u Podunavlju vladaju slinavka i šap i zatvorio pijacu. Nazvao sam Brisel i rekao im da je lokalni načelnik objavio da u Hrvatskoj postoji epidemija slinavke i šapa. Oni su odlučili da zaustave kompletan uvoz mesa i mlečnih proizvoda iz Hrvatske. Saopštio sam to Tuđmanu, koji je uzviknuo: Kakav je to idiot mogao da učini, ko je učinio takvu glupost? Odgovorio sam mu: Vaš načelnik Branimir Glavaš", rekao je Klajn.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.