Klačar: Važno sprovesti dogovoreno u dijalogu, Evropski parlament će to pratiti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klačar: Važno sprovesti dogovoreno u dijalogu, Evropski parlament će to pratiti

Veoma je važno da posle dogovora koji je postignut u međustranačkom dijalogu na poboljšanju izbornih uslova, vlast pošalje vrlo jasnu poruku da će stati iza tih mera i da želi da ih implementira u praksi, ocenjuje Bojan Klačar iz CeSID-a.

Naglasio je da je veoma važno da RIK, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Agencija za borbu protiv korupcije i REM primene sve dogovoreno i pokažu da su spremni da mere primene do kraja i da kazne sve one koji su eventualno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napravili određene prekršaje.

To je, kaže, sve ono što je zapravo bilo i najproblematičnije u pregovorima predstavnika vlasti i dela opozicije uz posredstvo evroparlamentaraca, jer formalno, sve idu relativno dobro i brzo kad je reč o usvajanju zakona i podzakonskih akata, ali u praksi vrlo često probleme koje smo imali i pre međustranačkog dijaloga.

Klačar očekuje da će evroparlamentarci pažljivo pratiti šta se dešava sa implementacijom mera, da će oni biti prisutni kroz različitu vrstu komunikacije sa domaćim političkim akterima i da će njihova uloga u nadgledanju čitavog procesa biti veoma velika i važna.

Upitan da li posle više poruka koje stižu od evropskog zvaničnika, između ostalog i Vladimira Bilčika da je važno da što više političkih aktera u Srbiji učestvuje na predstojećim izborima, očekuje da će savet poslušati oni kojima je upućen, Klačar kaže da ne očekuje da će evroparlamentraci na bilo koji nacicn da se određuju prema bojkotu, jer je toipak unutrašnja stvar političkih aktera u Srbiji.

On smatra da su šanse da opozicioni Savez za Srbiju promeni svoju odluku o bojkotu relativno male i kaže da će zato kampanja biti specifična i drugačija u odnosu na ranije,.

"SzS će biti prisutan kroz mnoge ulične aktivnosti, a vrlo je verovatno da će se i protesti "Jedan od pet miliona" intenzivirati", o0cenjuje on.

Naveo je da se može očekivati da će se pojaviti veliki broj novih političkih aktera koji će pokušati da popune taj prazna prostor koji ostavlja SzS.

"Na kraju, pitanje izlaznosti će biti jedno od najvažnijih, tako da ćemo imati jednu vrlo specifičnu kampanju u kojoj će SNS morati da vodi računa i o sebi, ali će morati da vodi računa i o nekim drugim akterima, jer SNS ne odgovara scenario u kojem će samo jedna ili dve liste da pređu cenzus", kaže Klačar.

Zato će, dodaje on , kampanja morati da bude motivišući i ka biračima zbog izlasnosti, ali će SNS morati da vodi računa o tome kako će se postaviti prema drugim akterima, jer toj stranci ne odgovara da svi akteri ostanu ispod cenzusa.

Klačar je rekao i da je sama priprema izbora najvećim delom usmerena na Republičku izbornu komisiju koja treba da uradi tehničke, logističke i organizacione stvari vezane za izbore, od neposredne organizacije odbora do sprovođenja izbora, procesa kandidovanja, obuke biračkih odbora i na kraju objavljivanja rezultata.

"Što se tiče biračkog spiska, najveći deo dogovorenih mera do sada je urađen, kada govorimo o obukama matičara, radu inspekcijskih službi, o ažuriranju koje su mogle da urade lokalne samouprave. Ono što je ostalo neurađeno do sada jeste zapravo verfikacija biračkog spiska", rekao je Klačar.

Objasnio je da je formirana radna grupa pri vladi koja treba da uradi verifikaciju biračkog spiska i trenutno je u toku u procesu u kome je neophodno videti koji su to aspekti iz ugla zaštite podataka o ličnosti koji mogu da budu problematični u tom procesu.

"Sve vreme, u najširem smislu, vlast mora da radi na dva koloseka, da implemetira mere koje su dogovorene na međustranačkom dijalogu vlasti i opozcije, a da s druge strane, obavlja sve one tekuće poslove jer se radi o izborima koji zahtevaju, kao i svaki izbori ranije, mnogo ,organizacionih i tehničkih stvari koje je neohodno uraditi", rekao je Klačar.

Upitan o stranim posmatračima izbora, Klačar navodi da se uskoro može očekivati odluka OEBS-a o dugoročnoj misiji, kao i o slanju posmatrača koji bi posmatrali izborni dan na nekom reprezentativnom uzorku.

"Zbog zahteva opozicije, međustranačkog dijaloga, podignutih tenzija, čini se opravdanim da OEBS ima misiju u punom obimu", rekao je Klačar.

Naveo je da će fokus i stranih i domaćih posmatrača biti posebno usmeren tokom samog izbornog dana zato što, dodaje, u slučaju bojkota, jedan deo opozicije neće ni biti u prilici da kontroliše kako se stvari odvijaju na samim birackcim mestima.

Smatra da će nadzorni odbor Skupštine biti još jedan dodatni nivo kontrole izbornog procesa.

"To će značiti mogućnost da dobijemo analizu ponašanja štampanih i onlajn medija. Nadzorni odbor će biti još jedno telo za monitoring dogovorenih mera u međustranačkom dijalogu", kaže Klačar.

Ostaje, navodi, pitanje kakav će biti kapacitet članova nadzornog odbora, s ozbirom da 10 njegovih članova nemaju ili imaju malo iskustva u izborima i da li će imati podršku stručnog tima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.