Kisić Tepavčević: Bezbedan rad prioritet Ministarstva rada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2021, 14:56

Kisić Tepavčević: Bezbedan rad prioritet Ministarstva rada

Briga o zaposlenima i stvaranje uslova za bezbedan i zdrav rad bili su i ostaće prioritet u radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izjavila je danas resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na skupu organizovanom povodom 28. aprila Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu istakla da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti sa unapređenjem zakonodavstva u okviru Poglavlja 19, koje obuhvata ovu oblast.

"Cilj nam je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se stvori dobar poslovni ambijent u kome će poslodavci moći da unaprede svoje poslovanje, kao i uslove rada za zaposlene", rekla je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da je u protekloj godini epidemija korona virusa donela još jedan izazov da se poboljša briga o zdravlju zaposlenih pa je ministarstvo početkom godine objavilo Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće.

Prema njenim rečima, ministarstvo je u prethodnih nekoliko meseci naročito radilo na intenziviranju rada inspektora za rad, što je, kako je naglasila, rezultiralo smanjenjen broja povreda na radu, pa će se praksa pojačanog rada inspektora nastaviti i u narednom periodu.

Podsetila je da Međunarodna organizacija rada 2003. godine ustanovila 28. april, za Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu i da se u Srbiji od 2013. godine dodeljuju Nacionalna priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Cilj dodele ovih priznanja jeste da se podstaknu poslodavci, zaposleni i svi uključeni u ovu oblast da se smanji broj povreda na radu i profesionalnih bolesti, kao i da se promeni svest i promoviše bezbednost i zdravlje na radu.

Tako je bilo i ove godine, pa je danas firmama koje su lane vodile najviše računa o bezbednosti i zdravlju na radu dodeljeno sedam povelja, dve pohvalnice i dve plakete.

Nagrađene su i tri najbolje fotografije posvećene ovoj oblasti od 135 koliko ih je pristiglo na konkurs a organizovana je i izložba pristiglih fotografija.

V.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Radojičić je naglasila da je prethodna godina u ovoj oblasti bila obeležena borbom protiv kovida.

Navela je da bi novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu trebalo da se donese do kraja godine, da je njegov cilj da se spreče povrede, profesionalne bolesti i bolesti nastale u vezi sa radom.

"Bolja zakonska rešenja omogućiće zdraviju radnu sredinu i doprineti povećanje produktivnosti i podstaći ekonomski rast" istakla je ona.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matea Norcic Štamcar je istakla da je EU uz Srbiju u pripremi uslova za bezbedniji rad.

Navela je da Evropa ažurira svoje strateške pravce u ovoj oblasti za naredni period kako bi pored tradicionalnih rizika kao što su izlaganje opasnim supstancama i nesreće na radu, obuhvatila i nove rizike poput onih proisteklih iz novih načina rada, novih tehnologija pa i pandemije kovida-19.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.