Kirbi: Srbija ima pravo da zove koga hoće!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Sep.2014, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirbi: Srbija ima pravo da zove koga hoće!

- Srbija ima pravo da zove koga god hoće, to je na Srbiji i srpskom rukovodstvu, a ja samo mislim da je kontekst malo izvrnut - rekao je američki ambasador u Beogradu, objašnjavajući da je samo želeo da skrene pažnju na istorijski kontekst Dana oslobođenja Beograda

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je danas da Srbija ima pravo da pozove koga god hoće i kada god hoće u posetu, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, a da je on samo želeo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << skrene pažnju na istorijski kontekst Dana oslobođenja Beograda.

Na pitanje novinara da objasni to što je u intervjuu “Večernjim novostima” postavio pitanje zašto Putin dolazi, Kirbi je odgovorio: “Srbija ima pravo da zove koga god hoće, to je na Srbiji i srskom rukovodstvu, a ja samo mislim da je kontekst malo izvrnut”.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- S moje tačke gledišta, Srbija može da ga (Putina) pozove kad god hoće, uključujući i na taj dan – rekao je on.

On je objasnio da nije reč o tome da se on se slaže sa dolaskom ruskog predsednika, već da smatra da obeležavanje oslobođenja Beograda treba da bude podsetnik i na istorijski konktekst.

U oslobođenju je, prema njegovim rečima, učestvovala i Treća ukrajinska armija, deo Crvene armije SSSR, kao i vojnici iz više sovjetskih republika – Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Gruzije, Kazahstana…

- Svi ljudi iz S S S R, kao i iz Srbije, želeli su da se oslobode nacista i to je ono što sam želeo da naglasim i da stavim priču u taj kontekst – rekao je američki ambasador.

Foto: Oksana Toskić

Na pitanje da li se njegova izjava može shvatiti kao pritisak na Beograd da se izjasni između Moskve i Vašingtona, Kirbi je odgovorio odrično.

- Ne, želim da kažem da je oslobođenje Beograda, kao i Varšave, Pariza i drugih gradova bilo važno mnogima – SAD, Francuskoj, Srbiji, Ukrajini, Rusiji jer nacizam je zlo – rekao je on.

Upitan zbog čega je u intervjuu napravio razliku između poseta kineskih i ruskih zvaničnika, Kirbi je rekao:

- Vi možete da to tumačite kako hoćete, ali ja vam kažem u kom kontekstu sam govorio: Kina je u Drugom svetskom ratu takođe učestvovala i na istoku se borila protiv Japana – rekao je on.

Foto: Oksana Toskić

Američki diplomata je u intervjuu “Novostima” ocenio da su odnosi Srbije i SAD veoma dobri, ali je povodom najavljene posete ruskog predsednika Beogradu, upitao – ako se to desi, zašto Vladimir Putin dolazi?

- Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi gotovo nikoga nisu napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu. Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi – zašto dolazi? Zbog proslave oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije – rekao je Kirbi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tim povodom, da je poruka američkog ambasadora pitanje upućeno ruskoj strani, a ne Srbiji, i da su to njihovi odnosi u koje on, kako je rekao, “ne bi ulazio”.

Vučić je dodao da američki ambasador nije tražio uvođenje sankcija i da ne vrši pritisak na Srbiju, te da je Kirbi “dobar čovek i odličan ambasador”.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.