Kipar nikad neće priznati Kosovo

Izvor: Glas javnosti, Beta, 17.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar nikad neće priznati Kosovo

BEOGRAD - Ministar odbrane Kipra Kostas Papakostas izjavio je juče u Beogradu da Kipar nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. „To je dosledan stav Republike Kipar i stav koji zastupamo u Evropskoj uniji“, rekao je Papakostas na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom odbrane Srbije Dragan Šutanovcem.

Papakostas je istakao da Kipar podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i da je pitanje evropskih integracija Srbije odvojeno od kosovskog pitanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

„Srbija je deo Evrope i trebalo bi da bude članica Evropske unije ako to želi“, rekao je kiparski ministar.

Govoreći o kiparskom problemu, Papakostas je rekao da je Kipar „jedina zemlja u Evropi koja je pod okupacijom“ i da ju je „okupirala zemlja koja želi u Evropsku uniju“ - Turska. On je podsetio da „35 godina posle turske invazije (severa Kipra) još ima izbeglica i nestalih“, kao i da su „tu još okupacione snage“. Kiparski ministar je dodao da kiparska vlada ulaže napore da se to pitanje reši pregovorima sa turskom stranom.

Ministar Šutanovac je rekao da „Kipar i Srbija dele iste bezbednosne rizike i pretnje“ i da će dve zemlje do kraja godine potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrane. On je objasnio da će taj dokument biti parafiran tokom sadašnje posete Papakostasa, a da će biti potpisan do kraja godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.