Kinesko-istročnoevropski samit u Varšavi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinesko-istročnoevropski samit u Varšavi

VARŠAVA -

Premijeri zemalja centralne i istočne Evrope pozdravili su danas napredak u saradnji sa Kinom u svim oblastima proteklih godina i složili se da u svetu stalnih promena i povećanja međusobne zavisnosti, države treba da povećavaju razmenu i saradnju.

Šira i dublja veza zajednička je težnja i služi osnovnim interesima Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, saopšteno je posle plenarnog sastanka kineskog premijera Vena Đabaoa sa najvišim predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlada zemalja tog dela Evrope, na kome je učestvovao i srpski premijer Mirko Cvetković.

Učesnici sastanka u Varšavi istakli su da Kina i zemlje centralne i istočne Evrope imaju tradicionalne prijateljske veze i njihovi odnosi su važan deo ukupnih odnosa Kine i Evrope.

Lideri su se složili da će se odnosi Kine i zemalja učesnica dugoročno razvijati u duhu uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamnih interesa sa ciljem izgradnje prijateljskog partnerstva za zajednički razvoj.

Kina je potvrdila svoju podršku procesu evropskih integracija i merama koje zemlje učesnice preduzimaju radi podsticanja ekonomskog rasta. Evropske zemlje pozdravile su kineski stabilan, održiv i brz ekonomski rast, kao i značajan doprinos te zemlje globalnom rastu.

Učesnici su prepoznali značaj bližih ekonomskih veza u cilju promovisanja domaćeg razvoja i regionalne saradnje i izrazili spremnost da dalje produbljuju razmenu informacija i saradnju u trgovini, kao i fiskalnim i finansijskim pitanjima.

Kina je nagovestila spremnost da preduzme snažne korake da podrži saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope u infrastrukturi, visokim tehnologijama i čistoj energiji.

Sve strane obavezale su se na uklanjanje trgovinskog i investicionog protekcionizma kako bi olakšale međusobna ulaganja.

Lideri su konstatovali da kulturna razmena ima nezamenjivu ulogu u povećanju uzajamnog razumevanja i konsolidacije tradicionalnog prijateljstva.

Svi učesnici složili su se da nastave da održavaju festivale kulture, razmenu vrhunskih umetničkih trupa i studenata i nastavu jezika drugih zemalja.

Premijeri su se, takođe, složili da se unapredi akademska razmena između istraživačkih instituta, uspostavi platforma za omladinske razmene, ohrabre i podrže bratske veze gradova i sprovede suštinska saradnja u oblasti turizma.

Kako je saopšteno, sastanak je pružio priliku da lideri razmene mišljenja o pitanjima od međunarodnog značaja, uključujući izgradnju mira, pitanja globalnog ekonomskog upravljanja, energetske sigurnosti, bezbednosti hrane, klimatskih promena i održivog razvoja.

Sastanku u Varšavi, pored Cvetkovića i Vena, prisustvovali su predstavnici vlada Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovačke, Slovenije i domaćina Poljske.

Prisustvo visokih predstavnika 16 zemalja u poljskoj prestonici pratile su jake mere obezbeđenja, uključujući i helikoptere, a bile su prisutne i novinarske ekipe iz svih zemalja učesnica sastanka, među kojima je najbrojnija bila kineska.

Srbija zainteresovana za investitore iz Kine

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da su na današnjem sastanku sa kineskim premijerom Venom Đabaom otvorene važne ekonomske teme, a srpska strana izrazila je posebno interesovanje za dolazak kineskih investicija u Srbiju.

Cvetković je u izjavi Tanjugu istakao da je na bilateralnom sastanku bilo reči o napredovanju radova na mostu Zemun - Borča, kao i o radovima na modernizaciji Termoelektrane Kostolac, koji se finansiraju iz kineskih izvora.

"Otvorili smo i pitanja koja nisu vezana za kreditne aranžmane, već za dolazak kineskih investitora kod nas, za šta smo mi izrazili poseban interes“, rekao je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, neke firme iz Kine ranije su pokazale interesovanje za izgradnju bloka B3 u Termoelektrani "Nikola Tesla“, kao što je "Šen Žen kompanija“, kao i još neke kompanije iz oblasti energetike.

Cvetković je obavestio kineskog premijera i da je u Srbiji prvi put ponuđena mogućnost da se uči kineski jezik u školama i da je interesovanje mnogo veće od očekivanog, što je prijatno iznenadilo Vena.

Osim bilateralnog sastanka sa kineskim premijerom, Cvetković je danas u Varšavi učestvovao na sastanku premijera država centralne i jugoistočne Evrope sa Venom, kao i na Poljsko-centralnoevropsko-kineskom ekonomskom forumu.

Ven Đabao pohvalio most Zemun - Borča

Kineski premijer Ven Đabao izjavio je danas da je izgradnja mosta Zemun - Borča u Beogradu jedan od primera kako saradnja Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope u oblasti infrastrukture daje rezultate.

Ven je otvarajući ekonomski forum u Varšavi, kome je prisustvovao i srpski premijer Mirko Cvetković, istakao da će ohrabriti kineske kompanije da ulažu u zemlje centralne i istočne Evrope i proširuju saradnju na svim nivoima.

On je naveo i da Kina uvažava zabrinutost zemalja centralne i istočne Evrope zbog neravnoteže u trgovinskoj razmeni, naglasivši da je Kina spremna da više uvozi iz tih zemalja i olakša predstavljanje kompanija iz Evrope na izložbama i sajmovima.

Izgradnja mosta Zemun - Borča u Beogradu

Uvoz

Kineski premijer napomenuo je da uvoz u Kinu iz centralne i istočne Evrope poslednjih godina raste po stopi od 30 odsto, a kineske kompanije ulažu u različite oblasti, od infrastrukture, hemijske industrije, telekomunikacija, automobilske industrije, poljoprivrede, finansijskog sektora, nauke i tehnologije.

Poljski premijer Donald Tusk naglasio je da je današnji skup prilika da se uspostave direktni kontakti kineskih preduzeća i preduzeća centralne i istočne Evrope, kao i da se revitalizuju i ojačaju veze tog regiona Evrope i Kine.

On je ukazao da su se zemlje centralne i istočne Evrope poslednjih godina politički i ekonomski transformisale, a dokaz za to je i članstvo u EU i procesi evropskih integracija u tim zemljama.

Tusk je istakao i da potencijal zemalja centralne i istočne Evrope čni te zemlje atraktivnim za strane investicije i izrazio očekivanje da će ih posle ovog sastanka biti sve više i iz Kine.

Poljsko-centralnoevropsko-kineski forum, na kome učestvuju najviši predstavnici vlada zemalja tog dela Evrope, organizovan je povodom posete kineskog premijera Poljskoj.

Na forum nisu bili pozvani predstavnici Kosova, a Srbija je na panou iza govornice, na karti zemalja učesnica, prikazana kao celovita država.

Kineske investicije

Forumu su, prisustvovali predstavnici 300 kineskih firmi, iz različitih oblasti privrede - građevinarstva, transporta, informacionih tehnologija, prehrambene industrije, zaštite životne sredine, kao i oko 450 kompanija iz centralne i istočne Evrope, od čega 300 iz Poljske.

Na forumu se razgovara o novoj kineskoj investicionoj strategiji za centralnu Evropu, izgledima za međusobnu saradnju evropskih zemalja i Kine, razlikama između kineske i zapadne poslovne kulture, a po završetku foruma predviđeni su direktni susreti sa predstavnicima kineskih kompanija.

Kina je između 2004. i 2010. u region centralne i istočne Evrope uložila skromnih 821 milion dolara, pri čemu se prosečan godišnji iznos investicija u poslednjih nekoliko godina udvostručio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.