Kineski premijer: Tešnja saradnja Kine i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski premijer: Tešnja saradnja Kine i Srbije

PEKING - Predsednik Srbije Boris Tadić i kineski premijer Ven Điabao izrazili su danas u Pekingu privrženost daljem jačanju ekonomske saradnje dve zemlje. "Ključ naše saradnje u ovom trenutku je da se suprotstavimo globalnoj ekonomskoj krizi, ohrabrimo uzajamna ulaganja i upoznavanje tržišta", rekao je Ven u razgovoru sa Tadićem, a prenosi kineska agencija Sinhua.

Ven je pozvao na intenzivniju razmenu ljudi i informacija u poslovnom sektoru i ohrabrio finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << institucije da pruže neophodne finansijske usluge za velike projekte.

"Udruženim naporima, kinesko-srpski odnosi će dostići nove visine", rekao je kineski premijer.

Komentarišući dogovor o kinesko-srpskom strateškom partnerstvu, koji su juče, prvog dana posete srpske delegacije postigli predsednici Srbije i Kine Boris Tadić i Hu Đintao, Ven je rekao da obe države taj dogovor treba da "shvate kao priliku za jačanje uzajamnog poverenja i saradnje u korist oba naroda".

Tadić je u četvrtak, prvog dana posete Kini, sa predsednikom Hua Đintaom dogovorio strateško partnerstvo dve zemlje, o čemu je objavljena i Zajednička izjava.

Poziv Đintau da poseti Srbiju

Prema oceni Tadića, odnosi dve zemlje su na vrhuncu i Peking, uz Brisel, Moskvu i Vašington, postaje četvrti stub spoljne politike Srbije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić u četvrtak je sa kineskim ministrom trgovine Čen Demingom potpisao sporazume dve vlade o saradnji u oblastima infrastrukture i turizma, dok je šef diplomatije Vuk Jeremić razgovarao sa kineskim kolegom Jang Đečijem.

Tadić i Dinkić učestvovali su i na poslovnom forumu Privredne komore Kine o mogućnostima investiranja u Srbiju.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je zvaničan poziv predsedniku Kine Hu Đintau da poseti Srbiju.

Kako se ističe u srpskoj državnoj delegaciji, koja boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Kini, Đintao je rekao Tadiću da će mu biti veliko zadovoljstvo da poseti njegovu "lepu zemlju".

Kabineti dva predsednika preciziraće termin posete.

Koverte sa Tadićevim likom

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je, u okviru državne posete Kini, zajedno sa kineskim ambasadorom u Beogradu Vej Đing Huom, obišao Kineski zid i upisao se u knjigu utisaka.

"Kineski zid je inspiracija za mene i moj narod koliko svako može da doprinese zajedničkoj istoriji i jedinstvenom cilju", upisao je Tadić u knjigu utisaka.

Kineska pošta je, povodom državne posete Kini predsednika Srbije Borisa Tadića, objavila u 50 hiljada primeraka, prigodnu seriju koverata sa njegovim likom i potpisom.

Na kovertama je odštampana i Tadićeva rečenica prijateljstva Srbije i Kine.

Povodom posete delegacije Srbije, kineska pošta je pustila u opticaj i seriju maraka sa srpskom zastavom.

Tadić u Kinu putovao redovnom linijom

Pres služba predsednika Srbije saopštila je danas da Boris Tadić, koji predvodi delegaciju Srbije u državnoj poseti Kini, ne plaća hotelski smeštaj, već boravi u državnoj rezidenciji kao gost Narodne Republike Kine i predsednika Hu Đintaoa.

Predsednik i delegacija Srbije u posetu Kini otputovali su redovnom avionskom linijom iz Londona za Peking u ekonomskoj klasi, saopštila je pres služba.

Ističe se takođe da Tadić "nikada nije iznajmljivao avione JAT-a niti neke strane avio kompanije jer to nije praksa predsednika ni ove vlade, za razliku od prošlih vlada i šefova država koji su iznajmljivali velike avione za svoje delegacije".

Krediti za Srbiju

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić razgovarao je danas u Pekingu sa predsednikom kineske Eksim banke Li Žuoguom o mogućnostima korišćenja povoljnih kredita te banke za infrastrukturne projekte u Srbiji.

Postoje dve vrste kredita, jedan će biti odobren za most Zemun-Borča, precizirao je Dinkić u izjavi FoNetu posle razgovora i napomenuo da će, posle studije izvodljivosti, vrednost tog projekta biti do 200 miliona evra.

U Kini će, uz podršku i nadzor njihovog ministarstva trgovine, biti izabrana najpovoljnija ponuda neke od kompanija, koja će biti glavni izvođač radova, ali će biti angažovane i srpske firme kao izvođači, istakao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, kinesko ministarstvo trgovine će i subvencionisati taj kredit, pa će on biti pod veoma povoljnim uslovima.

Dinkić je objasnio da je po kredit na 15 godina, sa počekom otplate od pet godina i naglasio da mu je u Eksim banci rečeno da maksimalna kamata može biti do tri odsto godišnje fiksno,što je izuzetno povoljno.

Razgovarali smo i o drugim infrastrukturnim projektima u Srbiji, dodao je Dinkić, jer je naša ambicija da izgradimo i druge regionalne projekte, kao što su obilaznica oko Kragujevca, tunel kroz Frušku Goru, kao i da povežemo Prokuplje i Šabac sa Koridorom 10.

U razgovoru sa predsednikom Eksim banke došli smo i do ideje da bi ova banka u narednom periodu mogla da sufinansira radove na autoputu Beograd-Čačak, istakao je Dinkić.

Mislim da ćemo u budućnosti imati dosta zajedničkih projekata sa kineskom stranom, najavio je Dinkić, podsećajući da je Kina, od zemlje koja je pre 30 godina najviše pozajmljivala, danas postala najveći kreditor na svetu, sa ogromnim deviznim rezervama i mogućnostima plasmana kapitala.

Naši prijateljski odnosi sa Kinom i strateško partnerstvo koje je u četvrtak dogovorio predsednik Boris Tadić, velika su ulaznica i za brži razvoj Srbije u oblasti ekonomije, zaključio je Dinkić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.