Kikindski LSV: Zaštiti poljoprivrednike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikindski LSV: Zaštiti poljoprivrednike

Na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, od septembra 2017. godine počeće da važi Uredba kojom će biti regulisano da strani državljani mogu da otkupe državnu zemlju, a samim tim i poljoprivredno zemljište. Inicijativa koju je pokrenula Liga socijaldemokrata Vojvodine treba da nas još jednom podseti na važnost donošenja što skorijeg zakonskog rešenja u toj oblasti , uz neophodnost stručnih analiza, javne rasprave, kako bi buduća rešenja zaštitila poljoprivrenike, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mala poljoprivreda gazdinstva.

Naglašavajući loša iskustva sa procesom privatizacioje, Miroslav Grujić, potpredsednik kikindskog Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine , naveo je zašto je to zakonsko rešenje itekako važno za male poljoprivrednike.

"Ako stranci otkupe državnu zemlju koju danas mali poljoprivrednici uzimaju u zakup, onda ti ljudi neće imati od čega da žive. Imaće svoja mala imanja kojima će moći da se opskrbe samo hranom, ali neće imati nikakvih drugih finansijskih izvora. Time bismo samo ubrzali gašenje sela i uništavanje domaću poljoprivredu. Jako je bitno da taj zakon zaštiti te male poljoprivrednike", dodao je Grujić.

Kako je nagladio Miloš Šibul, predsednik Lige paora Vojvodine, LSV nije unapred protiv zakona, samo skreće pažnju da se taj pravni akt pažljivo uredi, uz dobra rešenja koja su donele zemlje Evropske unije. Liga je inicirala, podseća Šibul i akcija prikupljanja potpisa koji će biri predati Skupštini Srbije, uz zahtev za raspisivanje referenduma o zabrani prodaje zemlje strancima.

"Ono što mi hoćemo jeste da prikupimo što pre tih 100 000 potpisa i predamo ih Skupštini kako bi tekst nacrta Zakona što pre bio pripremljen. Liga će se zalagati da se taj zakon što pre donese u korist naših paora. Ako je moguće da država dozvoli mladim bračnim parovima da kupuju stanove na kredit na dvadeset godina, isto tako bi mogli da obezbede novac mladim bračnim parovima ili gazdinstvima da kupe zemlju na dvadeset godina, kako bi mogli da se osamostale i naprave svoja nova mlada gazdinstva", dodao je Šibul.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.