Izvor: B92, 17.Nov.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KiM radio dobio ponovo struju

Čaglavica -- KiM radio iz Čaglavice nastavio emitovanje programa pošto im je Kosovska elektroenergetska korporacija uključila struju, prepodne struja isključena zbog duga.

Nešto posle 14 sati radnici KEK došli su u prostorije Doma kulture u Čaglavici i uključili struju KiM radiju, nakon čega je nastavljeno sa emitovanjem programa.

Radnici KEK jutros su bez najave i upozorenja oko 09:40 sati isključili struju KIM radiju, zbog čega je program te radio stanice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privremeno bio prekinut.

Istovremeno, struja je uključena i biblioteci, ambulanti i minimarketu, koji se takođe nalaze u sklopu Doma kulture, navodi KIM radio.

Ekipa od pet montera KEK-a je struju ranije danas isključila u vreme kada je na KIM radiju emitovan jutarnji dnevnik, oko 9 i 40 sati bez prethodne najave, opomene i upozorenja.

Radnici KEK-a, koji se nisu predstavili imenom i prezimenom, su nakon isključenja struje i završetka informativne emisije novinarima ponudili potvrdu o isključenju uz obrazloženje da postoje "velika dugovanja".

Molbu novinara da sačekaju nekoliko minuta na dolazak nadležnih na radiju koji će im na uvid predati potvrdu o redovnom plaćanju električne energije, pošto se obaveze uredno izmiruju od započinjanja naplate i dobijanja računa, oni nisu prihvatili, a potom su promenili iskaz rekavši da je reč o „nekom preskočenom računu iz 2009. godine".

Novinari KiM radija nisu mogli da dobiju objašnjenje od službenika KEK-a, pošto kako kažu, niko od njih nije hteo da govori srpski.

UNS: Pritisak na slobodu medija

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije osudilo je isključenje električne energije KIM radiju u Čaglavici, a taj postupak Kosovske energetske korporacije smatraju pritiskom na slobodu medija.

Glavni i odgovorni urednik KIM radija Goran Avramović je obavestio UNS da ta radio-stanica redovno plaća račune za električnu energiju i da ne zna ni za kakav navodni prošlogodišnji dug od 134 evra, na koji se KEK poziva.

Za UNS i DNKiM je neshvatljivo da se bilo kome, a posebno mediju, isključuje električna energija bez upozorenja, pa ističu da ovaj postupak nije ništa drugo nego institucionalni pritisak na slobodu medija.

Oni traže da se KIM radiju, inače najcitiranijem mediju sa Kosova i Metohije i članu Kosovske medijske asocijacije, neodložno omogući napajanje strujom, a od KEK-a očekuju objašnjenje ovog postupka.

UNS i DNKiM pozivaju kolege, međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji i organizacije koje se bore za slobodu medija, da osude ovakav postupak KEK-a, navodi se u saopštenju UNS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.