KiM: Albancima refundiraju takse?

Izvor: B92, 01.Sep.2012, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KiM: Albancima refundiraju takse?

Kosovska Mitrovica -- Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji rade na Kosovu i plaćaju takse prilikom ulaska, dobijaju refundaciju tih troškova, tvrdi Rada Trajković.

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković kaže da raspolaže informacijama da se Albancima novac trajno vraća.

Ona je izjavila da će odluka kosovskog MUP-a o zabrani srpskih vozačkih dozvola u pokrajini dodatno iskomlikovati život ovdašnjim Srbima i udaljiti ih od Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Odlukom o prestanku važenja srpskih vozačkih dozvola kosovskim Srbima koji žive južno od Ibra ograničava se dostupnost institucijama poput bolnica i fakulteta koje se nalaze na severu Kosova, rekla je Trajkovićeva Tanjugu.

Ona je kazala da će se ova odluka odraziti i na raseljene Srbe, jer će im na ovaj način biti ograničena sloboda kretanja, komunikacija sa rodbinom u pokrajini, a biće ograničen pristup njihovom vlasništvu na Kosovu i mogućnost da u pokrajini vode neke procese.

"Radi se o još jednoj odluci kosovskih vlasti koja će vrlo značajno otežati život Srba", rekla je Trajkovićeva, ističući da administrativna rešenja koja se nameću iz Prištine i Beograda dovode u neravnopravan položaj Srbe na Kosovu i Metohiji prema ostalim građanima.

U tom smislu, Trajkovićeva je navela da se s pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu ne može putovati kao sa pasošima koje koriste ostali građani Srbije, ali i raseljeni Srbi s Kosova koji žive u centralnoj Srbiji.

"Sa druge strane, ono što do sada nismo javno kazali jeste da raspolažemo sa informacijama da Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koji rade na Kosovu i plaćaju takse za svoja vozila prilikom ulaksa u pokrajinu dobijaju u Prištini refundaciju tih troškova", navela je ona.

Trajkovićeva tvrdi da se Albancima novac "tajno vraća", i da se na taj način vrši diskriminacija prema Srbima koji žive u centralnoj Srbiji a rade na Kosovu i koji koji bi, takođe, želeli da im se vrati novac.

Ona je istakla da su, ipak, u najtežoj poziciji Srbi u enklavama, koji se susreću s velikim administrativnim problemima koji se odnose na dobijanje kosovskih dokumenata, jer se njihovo dobijanje prolongira i otežava.

Trajkovićeva je naglasila da na Kosovu ne postoje udžbenici na srpskom jeziku koje izdaje Priština za polaganje vozačkih ispita, a sa druge strane traži se poštovanje administrativnih nadležnosti "koje nas sve više udaljavaju od ostatka Srbije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.