Izvor: Blic, 03.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ki Mun upozorio na posledice odlaganja rešenja za KiM

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je danas da ne treba štedeti napore u cilju postiznaja prihvatljivog rešenja pitanja statusa Kosova u skladu sa principima Kontakt grupe i upozorio da se odlaganjem samo dovodi u pitanje rad UN u pokrajini i rizikuje nestabilnost u regionu.



Ban Ki Mun je u izveštaju za period od 1. juna do 31. avgusta 2007. koji će predstaviti Savetu bezbednosti UN 9. oktobra, ukazao da je na Kosovu i dalje primetna nestabilnost zbog nastavka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pregovora o budućnosti pokrajine.

Ki Mun pozvao Srbe da učestvuju na izborima

Ban Ki Mun je takođe pozvao kosovske Srbe da učestvuju u demokratskom procesu i ocenio da je pojavljivanje novih stranaka kosovskih Srba spremnih za učešće u političkom procesu ohrabrujući znak.

"Pozivam vlasti u Beogradu da budu konstruktivne u obezbeđivanju učešća kosovskih Srba na izborima. Samo političkim učešćem oni mogu da obezbede zaštitu svojih prava i interesa", istakao je on.

Prema njegovoj oceni, uzavrele napetosti između etničkih Albanaca i Srba mogle bi da dođu do usijanja ukoliko uskoro ne bude postignut sporazum, piše u izveštaju objavljenom na internet sajtu UN.

"Na Kosovu je i dalje primetna fundamentalna nestabilnost, naglašena razočaranjem koje su izrazili stanovnici Kosova i produžavanjem procesa o budućem statusu Kosova", navodi Ki Mun.

Generalni sekretar je pozvao kosovske Srbe da učestvuju na parlamentarnim izborima 17. novembra, a vlasti u Beogradu da budu konstruktivne i obezbede učešće pripadnika srpske zajednice na izborima.

On je, međutim, ukazao da šef UNMIK-a Joakim Riker kao njegov specijalni izaslanik zadržava pravo da odloži izbore ukoliko se pokaže da bi izborni proces mogao da utiče na odlaganje procesa utvrđivanja statusa ili pregovora koje vodi "trojka" Kontakt grupe.

On je istakao da strane moraju da na konstruktivan način učestvuju u pregovorima, kao i da ih treba "ohrabriti" i "pružiti priliku" da iznesu "konkretne i realistične predloge".

"Takođe, ohrabrujem 'trojku' da razradi ideje kako bi se stranama omogućilo da postignu sprorazum", dodao je Ban Ki Mun.

Solana: Moguć dogovor o Kosovu do 10. decembra

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana ocenio je danas da ima izgleda da se kroz pregovore o Kosovu postigne

Izbori u Srbiji do kraja godine

Visoki predstavnik EU Havijer Solana rekao je da ne može da predvidi ishod parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 17. novembar, ali je naglasio da će se pregovori Beograda i Prištine nastaviti bez obzira na te izbore.

Takođe, on je ocenio da je "verovatno da će i u Srbiji biti održani izbori do kraja godine", naglasivši da se mora "pažljivo pratiti šta će se dogoditi 11. decembra". Prema njegovim rečim, pre raspisivanja predsedničkih izbora u Srbiji trebalo bi da budu usvojena dva važna zakona - zakon o odbrani i zakon o predsedničkim ovlašćenjima.

"Ne znamo kako će se to završiti, ali je verovanto da će izbori u Srbiji biti održani do kraja godine", rekao je Solana.

dogovor o statusu do 10. decembra i rekao da će EU biti spremna da pošalje svoju misiju na Kosovu kada UN odluče da povuku UNMIK.

Solana je u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta istakao da se pregovori Beograda i Prištine uz posredništvo "trojke" Kontakt grupe "kreću napred" i da zato ima izgleda da se dođe do dogovora do 10. decembra.

On je rekao da će posle 10. decembra posrednička trojka Kontakt grupe podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN i dodao da se ne zna da li će biti uzvojena nova rezolucija UN o Kosovu.

Solana je naglasio je da EU mora biti "spremana za svaki ishod", kao i za razmeštanje svoje misije za pravosuđe i policiju na Kosovu, za koju su, kako je podsetio, dali podršku Evropski parlament i Savet EU.

On je rekao da "ne zna kakva će biti pravna osnova za misiju EU", ali da je jasno da će Unija, kada UN donesu odluku da je vreme da se zameni UNMIK misijom EU, biti spremna da "pravovremeno i valjano odgovori".

Visoki predstavnik EU je ocenio da je bilo veoma dobro što su novi pregovori o Kosovu pokrenuti uz posredništvo "trojke" Kontakt grupe, iako je ocenio da sastanak Beograda i Prištine, održan 28. septembra u Njujorku na najvišem nivou, nije doneo "ništa dramatično".

Solana je, međutim, kao dobar znak istakao usvajanje Njujorške deklaracije, kao i činjenicu da je to bio prvi direktan sastanak Beograda i Prištine.

Petrič: Najvažniji pregovori Beograda i Prištine

Najbolji način da se izbegne najgori mogući scenario za Kosovo - eventualno ponovno izbijanje konflikta - jesu pregovori Beograda i Prištine, rekao je danas ambasador Austrije pri UN Volfgang Petrič.

"Pošto i Kosovo i Srbija žele da postanu deo EU, moraće da sede za istim stolom u Briselu", rekao je Petrič.

Moraćemo da se pozabavimo svim vrstama scanarija za Kosovo, rekao je Petrič, ističući da bi "najgori mogući scenario svakako bilo ponovno izbijanje nasilja".

Austrijski diplomata, koji je bio i ambasador Austrije od 1997. do 1999. godine u Beogradu, zatim izaslanik Evropske unije za Kosovo, poručio je dvema stranama da je bolje da počnu odmah da razgovaraju, jer će se tako najbolje izbeći svaki eventualni konflikt.

"Mislim da je to ono što ljudi žele, oni žele da se kreću bliže Evropskoj uniji, a najbolji način da to postignu jeste da se dobije podrška iz Brisela", smatra Petrič.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.