Izvor: B92, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ki-Mun Ban primio izveštaj trojke

Njujork, Brisel, Bratislava -- Portparol Ki-Mun Bana potvrdio za B92 da je generalni sekretar UN-a primio izveštaj posredničke trojke o pregovorima o Kosovu.

Brendon Vama je za B92 naveo da će generalni sekretar detaljno proučiti plan Išingera, Harčenka i Viznera pre nego što ga prosledi ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti. Portparol Ki-Mun Bana kaže za B92 da će prvi čovek Ujedinjenih nacija u nedelju uveče proslediti izveštaj svim članicama Saveta bezbednosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Savet bezbednosti je taj koji treba da odredi budući status Kosova. 19. decembra će se ambasadori sastati i raspravljati izveštaj trojke i stanje na Kosovu kao i korake koje treba preduzeti u budućnosti. Generalni sekretar će prisustvovati toj sednici Saveta bezbednosti i saslušaće izlaganje svih strana. Tek tada će moći da se razmatra šta dalje kada je u pitanju status Kosova", rekao je Vama.

U izveštaju, u koji je agencija Rojters imala uvid, ne preporučuju se nikakvi dalji koraci i ostavlja se međunarodnoj zajednici da odluči šta će dalje. Navodi se da nijedna od strana nije bila voljna da odstupi od osnovnih pozicija kada je u pitanju budući status Kosova. "To je za žaljenje, jer je rešenje do koga bi se došlo u pregovorima bilo u najboljem interesu za obe strane", konstatuje se u izveštaju "trojke" posle četvoromsečnih pregovora Beograda i Prištine.

U izveštaju se ističe da je tokom pregovora razmotren širi sprektar opcija, kao što su puna nezavisnost Kosova, nadgledana nezavisnost, podela, značajna autonomija, konfederalni aranžamni, kao i status "tihog dogovora da se ne slažu".

Savet bezbednosti će o izveštaju raspravljati 19. decembra, u prisustvu predstavnika srpskih vlasti i kosovskih Albanaca.

Predstavnik Evropske unije u posredničkoj trojci Kontakt grupe Volfgang Išinger predstaviće Savetu ministara EU, u ponedeljak u Briselu, izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, preneli su danas Tanjugu evropski zvaničnici u sedištu EU.

Ministri spoljnih poslova EU neće na Savetu ministara donositi zaključke o Kosovu, već će to prepustiti samitu Unije, planiranom za 14. decembar, takođe u Briselu.

Šefovi država EU bi, takođe, trebalo da pozovu Beograd i Prištinu da se uzdrže od činova i izjava koje bi mogle da destabilizuju situaciju na Kosovu i u regionu i izraziće spremnost da pošalju misiju EU u tu srpsku pokrajinu.

Jeremić: U izveštaju trojke nema novih elemenata

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas da izveštaj koji je "trojka" Kontakt grupe za Kosovo predala generalnom sekretaru Ban Ki Munu ne sadrži "nikakve nove iznenađujuće" elemente i da je reč o kratkom dokumentu faktografskog karaktera.

"Izveštaj sadrži uglavnom ono što su predstavnici 'trojke' već izneli na konferenciji za novinare u Beogradu početkom nedelje", rekao je Jeremić u izjavi Radio-televiziji Srbije iz Njujorka.

On je, međutim, dodao da postoji "jedan element" na koji je delegacija Beograda skrenula pažnju "trojci".

Jeremić je rekao da taj "element" nije bio u skladu sa gledanjem srpske delegacije na pregovarački proces, ali "trojka" je, ipak, navela da su obe strane bile "pođednako konstruktivno angažovane tokom pregovaračkog procesa".

"Naravno da to nije naš stav, jer mi smatramo da je Beograd bio pozitivan, fleksibilan, konstruktivan nudeći razne modele rešavanja budućeg statusa Kosova, a da prištinska strana nije bila spremna za dijalog", ocenio je srpski ministar.

Slovačka: Jednostrana nezavisnost neprihvatljiva

Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš upozorio je da koordinirano proglašenje nezavisnosti Kosova, koje bi zatim priznala većina članica Evropske unije, ništa ne menja na činjenici da bi to bio za Slovačku neprhivatljiv, rizičan, jednostran akt.

"To je skoro svejedno. Opet bi se radilo o jednostranom koraku, a mi kažemo da su za nas jednostrani koraci neprihvatljivi", kazao je Kubiš u intervjuu za današnji SME.

Kubiš je naglasio da bi Slovačka bila kratkovida kada bi se u pitanju rešavanja statusa Kosova rukovodila samo interesima Beograda i Prištine i podsetio da Slovačka nije advokat Srbije.

"Naš prioritetni interes tu nije bio da branimo interese Srbije ili Kosova. To je njihova stvar, to oni moraju da umeju da se dogovore ili da se ne dogovore", rekao je slovački ministar.

Kubiš je objasnio da Slovačka ide protiv procesa osamostaljenja Kosova, koji je sam koliko pre godinu dana označio za nepovratan, zbog svojih nacionalnih interesa.

"Najave novih ratova neodgovorne"

Najave novih sukoba oko Kosova potpuno su neodgovorne i u neskladu su sa razboritim i razumnim stavovima srpske vlade o izbegavanju vojnih sukoba, ocenio je šef britanske diplomatije Dejvid Milibend.

U tekstu "Završnica na Kosovu", na blogu na sajtu Forin ofisa, Milibend je naveo da su naslovi današnjih novina o ratu između "Srbije i nezavisnog Kosova grubo probudile ljude koji su verovali da su krvoprolića iz 1990-ih završena".

"Komentari gospodina (Aleksandra) Simića, (savetnika premijera Srbije), ne samo da su potpuno neodgovorni", već su i u neskladu s onim na šta se srpska vlada obavezala u pregovorima kojima je posredovala "trojka" Kontakt grupe, navodi Milibend.

"Te obaveze su da se izbegne i odbaci vojni sukob", naveo je britanski ministar.

Blog britanskog ministra možete čitati na sajtu britanskog ministarstva inostranih spolova na engleskom jeziku.

Holbruk: Nesaradnja Rusije vodi u blokadu

Bivši američki pregovarač za Balkan i ambasador pri UN Ričard Holbruk ocenio je da nedostatak ruske saradnje može dovesti do velike diplomatske blokade kada Kosovo proglasi nezavisnost.

Holbruk je u intervjuu objavljenom na sajtu američkog Saveta za spoljne odnose ocenio da Moskva "nije uopšte bila od pomoći", "ohrabrujući nepopustljivost Srbije i odbijajući da pomogne da se dođe do dogovora koji bi omogućio mirnu tranziciju Kosova u nezavisnost, koju je obećala međunarodna zajednica".

"SAD, Britanija, Francuska i Nemačka su već najavile da će priznati Kosovo. To će učiniti većina zemalja EU, ali ne sve. Neke će to učiniti kasnije. Rusija neće", rekao je bivši američki diplomata, ocenjujući da će biti dosta pritiska sa svih strana po pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova.

Američki diplomata smatra da je "najvažnije da se pronađe nova osnova za nastavak prisustva međunarodnih bezbednosnih snaga NATO-a", jer "ako bi snage Alijanse napustile Kosovo, bila bi veća mogućnost za nasilje" na tom području.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica treba da spreči Albance koji budu želeli da se osvete Srbima. "To je prava opasnost, ali ne i velika. Prisustvo dodatnih snaga NATO-a predstavlja najbolju garanciju" da se te pretnje svedu na minimum.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.