Kfor se povlači iz Štrpca

Izvor: B92, 03.Apr.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor se povlači iz Štrpca

Štrpce -- Kfor se povlači iz većinski srpske opštine Štrpce. O bezbednosti će od sada brinuti Kosovska policija. Srbi zabrinuti.

Predsednik Opštine Štrpce Zvonko Mihajlović izjavio je agenciji Beta da će Kfor povremeno patrolirati opštinom, ali da to nije dovoljno jer je situacija daleko od normalne. Prema njegovim rečima, odluka o povlačenju Kfora je farsa kojom se želi prikazati da na Kosovu postoji vladavina prava, da je bezbednost na nivou i da Srbi mogu slobodno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se kreću.

"Cela priča oko prenosa ovlašćenja sa UNMIK-a na privremene organe i povlačenje Kfora iz Štpca i ukidanje punktova ima za cilj da situaciju prikaže kakva zapravo nije, da je sve pod kontrolom, da postoji vladavina zakona i prava, da Srbi mogu slobodno da se kreću, što nije istina", kazao je Mihajlović.

Mihajlović, predsednik opštine pod ingerencijom Beograda, izrazio je žaljenje što Srbi ništa ne mogu da učine po pitanju povlačenja vojnika, jer iza te odluke stoje predstavnici američkog Kfora.

"To nije potez u dobrom pravcu, jer je Srbima i dalje ograničena sloboda kretanja", kazao je on i podsetio da je Kfor meštanima ulivao sigurnost da ne može doći do incidenata.

Prema njegovim rečima, poljsko-ukrajinski kontigent Kfora je u rubnim podučjima opštine imao veliku ulogu, bio je faktor stabilnosti i garant da neće doći do eskalacije sukoba.

Dodao je da ulogu Kfora ne može preuzeti kosovska policija jer nije sposobna da odgovori većim izazovima.

U opštini Štrpce koja ima 16 sela živi oko 12 000 Srba i 3 500 Albanaca. Pored Opštine koja deluje u sistemu Vlade Srbije, u Štrpcu radi i opštinska uprava koja priznaje ingerencije Prištine, a na čijem je čelu Bratislav Nikiolić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.