Izvor: B92, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor: Rešenje u januaru

Gnjilane, Priština -- Komandant Kfora Gzavije Bu de Marnak kaže da u decembru neće biti doneta konačna odluka o Kosovu.

"Kosovo ne treba da očekuje neku značajnu odluku 10. decembra jer je to samo datum završetka razgovora", rekao je francuski general u Gnjilanu i dodao da je to poznato liderima, koji, kako je ocenio, treba da obaveste stanovnike Kosova. "Očekujem da će odluka o statusu Kosova biti doneta sredinom januara", kaže De Marnak.

Kako javljaju elektronski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mediji u Prištini, De Marnak je rekao da je Kosovo sada u pripremama za izbore 17. novembra i procesu utvrđivanja statusa, a da će Kfor obezbediti mir i sigurnost.

Francuski general je ponovio ocene o naoružanim grupama, istakavši da one ne daju dobru sliku Kosova neposredno pre utvrđivanja statusa.

Tokom posete Gnjilanu, on je obišao i pijacu blizu pravoslavne crkve, gde svoje proizvode prodaju pripadnici srpske zajednice i izjavio kako se uverio da je u Gnjilanu obezbeđena sloboda kretanja.

Pojačane mere bezbednosti

Dok traju pregovori Beograda i Prištine o konačnom statusu, vlasti na Kosovu pojačavaju mere bezbednosti. Kosovska policijska služba povećala je broj patrola kao odgovor na pretnje albanskih i srpskih ekstremističkih grupa koje prete nasiljem ako bude nepovoljnog rešenja statusa.

Kosovska policija počela je program mešovitih albansko-srpskih patrola, kao u Gračanici. Policijski zvaničnici kažu da je početak prilično uspešan.

"Kada je stanovništvo većinski srpsko, onda moje kolege Srbi razgovaraju s njima. Ako i kada većinu čine Albanci, onda ja razgovaram. Tako je bolje, a i postižemo bolje rezultate", kaže Besnik Morina, policijski oficir.

Takve patrole treba da poboljšaju bezbednost u mešovitim sredinama, naročito u atmosferi iščekivanja rešenja za status, za koju Ujedinjene nacije procenjuju da bi mogla dodatno da se iskoplikuje ako rešenje bude odlagano.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani kaže da je KPS spreman na svako rešenje.

"Imamo različite planove za različite situacije - šta će biti ako posle pregovora Kosovo dobije nezavisnost, šta ako do toga ne dođe, šta ako se pregovori produže ili odlože. Spremni smo za sve situacije u veoma bliskoj saradnji s Kforom i policijom UNMIK-a", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.