Kesar ponovo osuđen na 15 godina

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kesar ponovo osuđen na 15 godina

Beograd -- Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ponovo je na 15 godina zatvora osudilo bivšeg pripadnika MUP-a Republike Srpske Duška Kesara.

Kesar je osuđen zbog ubistva troje muslimana u Prijedoru 1994.

Sud je i posle ponovljenog suđenja našao da je Kesar kriv, jer je sa saborcima Dragom Radakovićem, Draškom Krndijom i Radoslavom Kneževićem u noći između 30. i 31. marta 1994. godine, po dogovoru da "idu da ubiju Muslimane", prvo bacio bombu i zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugu eksplozivnu napravu na kuću Faruka Rizvića.

Potom su njih četvorica udarcima tupim predmetima i oštrim sečivom ubili Faruka i Refiku Rizvić i Fadilu Mahmuljin.

Radaković, Krndija i Knežević pravosnažno su osuđeni pred Okružnim sudom u Banjaluci.

Kesar, kao i tužilaštvo za ratne zločine, ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Prvom presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda Kesar je, takođe, bio osuđen na 15 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje.

"Prvostepeni sud je pojedine odlučne činjenice utvrdio čitanjem pravnosnažne presude Okružnog suda u Banja Luci bez izvođenja dokaza na osnovu kojih se utvrđuje postojanje tih činjenica. Osim toga, propustio je da da jasne razloge i izvede zaključke koji se odnose na vezu između radnje okrivljenog, oružanog sukoba i oštećenih civila", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda za zločin u Prijedoru

Izvor: RTS, 01.Dec.2011

Sud u Beogradu ponovo osudio bivšeg pripadnika rezervnog sastava MUP-a RS Duška Kesara na 15 godina zatvora zbog ubistva tri muslimanska civila u Prijedoru 1994. godine. ..U ponovljenom suđenju pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ubistvo tri muslimanska civila u Prijedoru 1994....

Nastavak na RTS...

Dušku Kesaru ponovo 15 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru

Izvor: Danas, 01.Dec.2011

Bivši pripadnik rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Duško Kesar ponovo je juče pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina nad troje muslimanskih civila u Prijedoru 1994. godine. Kesaru je u oktobru 2010....

Nastavak na Danas...

FHP: Kazna Kesaru za ratne zločine trebala je biti stroža

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Dec.2011, 14:21

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) ocijenila je danas da je kazna pripadniku policije iz Republike Srpske Dušku Kesaru, koji je osudjen zbog ratnog zločina na 15 godina zatvora, morala biti stroža. "Žrtve su bili civili, ubijeni na brutalan način, a optuženi je kao bivši...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.