Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kazniti autore grafita mržnje"

Kragujevac, Brčko -- Inicijativa mladih zatražila od policije da što pre pronađe i kazni osobe koje su ispisale grafite mržnje.

Kragujevačka kancelarija Inicijative mladih za ljudska prava traži to za grafite "Nož, žica, Srebrenica" na dva mesta u Kragujevcu. U četvrtak, 15. marta, na stambenoj zgradi u Kopaoničkoj ulici, u kragujevačkom naselju Erdoglija, osvanuo je grafit "Nož, žica, Srebrenica", ispod kojeg je dopisano ime haškog optuženika Ratka Mladića. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Posle policijskog uviđaja grafit je uklonjen, da bi se isti grafit preko noći pojavio u Sutjeskoj ulici broj dva, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa je podržala izlaske policije na mesto događaja, ali traži da uviđaji ne budu puka formalnost i da organi reda identifikuju i kazne počinioce.

"Iako je ispisivanje grafita koji šire nacionalnu mržnju po zidovima Kragujevca postalo regularna pojava, pitamo kada će organi javne vlasti konačno konkretno sankcionisati počinioce, jer se ignorisanjem počinioci samo ohrabruju", ističe se u saopštenju.

Aktivisti Inicijative najavili su da će prekrečiti grafit koji je ispisan u Sutjeskoj ulici broj dva.

Isti grafiti i u Brčkom

U distriktu Brčko u Bosni i Hercegovini jutros su na nekoliko javnih i privatnih objekata osvanuli grafiti "Nož, žica, Srebrenica", "Srbija" i "Kolji Turčine".

Portparol policije Brčkog Slobodan Katanić rekao je da su grafiti ispisani u noći između 15. i 16. između 22 i 4 sata, ali su ubrzo nakon toga radnici "Čistoće" prefarbali grafite.

Policija radi na identifikovanju osoba koje bi mogle biti povezane sa ispisivanjem grafita, prenose mediji u BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.