Izvor: B92, 14.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazna za kolumnistkinju

Novi Sad -- Kolumnistkinja Građanskog lista Ljiljana Jokić-Kaspar osuđena na novčanu kaznu od 300.000 dinara ili šest meseci zatvora zbog klevete.

Ona je pred Opštinskim sudom u Novom Sadu osuđena jer je u svojoj kolumni, kako se navodi u presudi, "iznela neistine, koje mogu škoditi časti i ugledu dr Miroslava Savića sa Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici". O Saviću se dosta pisalo pre oko tri godine kao o hirurgu koji je bio doktor u Crvenim beretkama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali navodno i njihov snajper.

Savić je podneo privatnu tužbu protiv Ljiljane Jokić-Kaspar jer se prepoznao u njenoj kolumni "Doktori iz Gigine šupe". Ona ne navodi Savića po imenu, već spominje "izvesnog doktora, bivšeg snajpera u redovima Crvenih beretki", koji još uvek radi na Institutu u Sremskoj Kamenici.

Ljiljana Jokić-Kaspar je pre oko godinu dana po istom predmetu osuđena na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, ali je Okružni sud poništio presudu i vratio predmet Opštinskom sudu.

U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine kažu da su i ranije apelovali na vlast da se novinari ne gone krivično zbog klevete, ali da to nije imalo nikakvog efekta. "To je deo jedne opšte atmosfere haosa koji su stvorili sami političari, odnosno politički moćnici, i kojima odgovara ovakvo stanje jer mogu da gledaju kroz prste takozvanim medijima koji im služe kao oglasne table, a da istovremeno gone po njima nepodobne medije i nepodobne novinare", kaže Dinko Gruhonjić, predsednik Društva.

Savić je, osim kolumnistkinje Građanskog lista, zbog klevete tužio još nekoliko novinara i redakcija koje su pisale da je on, pored toga što je bio lekar u Crvenim beretkama, povremeno bio i snajperista. Prvo sledeće ročište tim povodom održava se 24. februara, a tužen je

novinar Vremena Vladimir Ješić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.