Kasni provera partijskih završnih računa

Izvor: Politika, 08.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasni provera partijskih završnih računa

U narednih 30 dana kontrola finansijskih izveštaja iz 2007. godine. – Državna revizorska institucija još proverava finansije

Radna grupa skupštinskog Odbora za finansije, sastavljena od zaposlenih u parlamentu i Ministarstvu finansija, sprovešće u sledećih 30 dana kontrolu finansijskih izveštaja stranaka za 2007. godinu. Kašnjenje provere je postalo uobičajeno, između ostalog i zbog toga što u Zakonu o finansiranju političkih partija koji se primenjuje od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 2004. nije precizno naveden rok u kojem su stranke obavezne da nadležnom parlamentarnom odboru dostave završne račune i izveštaje o imovini.

Sem ovog odbora i Republičke izborne komisije, koja se bavi izveštajima o troškovima izbornih kampanja, za kontrolu finansiranja stranaka zadužena je i Državna revizorska institucija. Međutim, DRI nije u mogućnosti da obavi taj posao jer nema ni odgovarajuće prostorije za rad ni stručne kadrove i u njoj trenutno rade samo dva vrhovna državna revizora.

Cesid i Transparentnost Srbija i vladin Savet za borbu protiv korupcije ukazivali su u više navrata na neodgovarajuće mehanizme kontrole stranačkih prihoda, slabosti zakona i na potrebu njegove promene, ali i primene. „Situacija je ista od prvog dana višepartizma u Srbiji, i pre donošenja ovog zakona i posle toga. Po ovom zakonu niko nikada nije kažnjen, a ako su ljudi savršeni, onda nam zakon nije ni potreban. Nemoguće je da ga niko nije prekršio”, navodi Đorđe Vuković iz Cesida. On podseća da Republička izborna komisija, zadužena za kontrolu finansiranja izborne kampanje, nije kontrolisala nijednu kampanju. Budući da je sastavljena od predstavnika stranaka, važio je princip da partije štite jedna drugu.

„Niko ne može da me uveri da zakon nije mogao da bude bolje primenjen, posebno u delu kontrole finansiranja izbornih kampanja. Slabosti pojedinih njegovih rešenja ne mogu biti izgovor za to. Ni RIK, ni skupštinski Odbor za finansije nikada nisu ispitivali da li je bilo kršenja propisa”, kaže Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

Prema njegovoj oceni, iako trenutno strankama odgovara odsustvo kontrole, takva situacija na duži rok uticaće negativno na ugled partija. I Vuković smatra da će stranke pristati na promenu ili makar na primenu propisa tek kada osete da je otpor javnosti veliki i kada procene da na osnovu te promene mogu da profitiraju.

Inicijativu za promenu zakona mogli bi da pokrenu poslanici Demokratske stranke koje je njihov partijski šef i predsednik Srbije Boris Tadić na poslednjoj sednici Glavnog odbora stranke pozvao da to učine u skupštini. Kada će se to dogoditi, u DS-u nisu mogli da preciziraju. Portparolka te stranke Jelena Trivan kaže da je u partijskim forumima već bilo reči o tome i da tek treba da usledi javna debata kojom će biti promenjena rešenja koja su se pokazala kao teži propusti. „Dogovorom o formiranju vlade, borba protiv korupcije označena je kao jedan od njenih ciljeva i već je doneto nekoliko bitnih propisa koji regulišu tu oblast. Političke partije ne smeju da budu izuzetak od borbe protiv korupcije, tako da će se i važeći zakon menjati”, ističe Jelena Trivan.

Kada počne da radi sledeće godine, i agencija za borbu protiv korupcije baviće se stranačkim izveštajima o sticanju i trošenju novca.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Za stranke sa jednim poslanikom po milion dinara mesečno

Na račun šest političkih partija koje u Narodnoj skupštini Srbije imaju samo po jednog člana, iz budžeta je uplaćeno po 979.430 dinara na ime finansiranja redovnog rada za januar. Ta suma uplaćena je na račun Demohrišćanske stranke Srbije koju u skupštini predstavlja Vladan Batić, Socijaldemokratske unije (Žarko Korać), Socijalno-liberalne partije Sandžaka (Bajram Omeragić), Partije za demokratsko delovanje (Riza Halimi), Bošnjačko-demokratske stranke Sandžaka (Esad Džudžević), Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (Petar Kuntić). Zanimljivo je da nijedna od ovih partija na izbore nije izašla samostalno već na listama drugih stranaka ili koalicija. S druge strane, Srpska napredna stranka, koja u parlamentu ima 21 poslanika, nije iz budžeta dobila ni dinar, jer ovaj izvor sticanja novca zakon omogućava samo onim strankama na čijoj su listi kandidati izabrani. Naprednjaci zbog toga nemaju prava na državni novac jer su njihovi poslanici izabrani na listi Srpske radikalne stranke od koje su se u međuvremenu odvojili.

A. Marinković

[objavljeno: 09/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.