Izvor: B92, 22.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasni kontrola za sukob interesa

Beograd -- Još 28. maja istekao rok za predlaganje kandidata za odbor za rešavanje pitanja u vezi sa sukobom interesa.

Više od dva meseca od usvajanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija nije konstituisan odbor za rešavanje o sukobu interesa, koji treba da sprovodi taj Zakon. Od 9 članova koliko odbor treba da ima, četiri kandidata već su imenovali Vrhovni sud Srbije i Advokatska komora.

Preostalih pet članova bira Narodna skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na predlog Srpske akademije nauka i umetnosti, s liste koja sadrži 10 kandidata. Iako je 28. maja istekao rok za predlaganje kandidata, Akademija to još nije učinila. Kako su nam rekli u SANU za sada se jedino zna da će jedan od kandidata sigurno biti akademik Vasilije Krestić, dok će narednih dana Izvršni odbor SANU definisati predloge ostalih kandidata.

Pored kašnjenja u predlaganju članova, ni Vlada Srbije nije obezbedila uslove za rad odbora. Vlada Srbije je dužna da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona obezbedi prostorne, tehničke i druge materijalne uslove za početak rada Republičkog odbora.

Nemanja Nenadić iz Transparensija Srbija kaže da su rokovi koji su postavljeni u Zakonu, najranjivije mesto tog akta: "Većina rokova počinje da teče od kada se ispuni obaveza koja je data za prethodnu fazu tako da već na početku primene zakona imamo problem jer se kasni sa predlaganjem članova za odbor. To može da ima negativne posledice po primenu ostalih odredbi zakona i praktično će odložiti i prijavljivanje imovine državnih funkcionera koje je očekivano za septembar, tako da to ne može da se očekuje pre kraja oktobra."

Jedan od predloženih kandidata za Odbor, predsednik Advokatske komore Vojvodine, Slobodan Beljanski, izjavio je za B92 da nije dobar početak sprovođenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa kada se došlo u fazu prekoračenja rokova: "Ako zanemarimo formalne propuste, očigledno je da će odbor biti suočen sa priličnim teškoćama u svom radu, pre svega, zbog široko postavljene nadležnosti tog tela čijim članovima to neće biti jedini posao, a s druge strane, u samom zakonu je dopušten jedan izuzetak koji sprečava samu ideju sprečavanja sukoba interesa."

Zakon o sprečavanju sukoba interesa odnosi se na sva izabrana, imenovana i postavljena lica na svim nivoima vlasti. Sankcije za kršenje zakona su moralne prirode. Slobodan Beljanski kaže da je to dobra odredba Zakona i da on ne bi nikad prihvatio da bude član tela koje raspolaže merama prinude: "Odbor bi trebalo da doprinese se političkoj kulturi čiji su deo i ovakva upozorenja, pa i mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje što mislim da je dovoljan moralni podsticaj, moralna osuda za osobu koja ima političku kulturu."

Republički odbor je dužan da jednom mesečno obaveštava javnost o pojavama koje uoči u svome radu. Inače, Vrhovni sud je za članove odbora imenovao Dušana Maričića, Milovana Dedijera i Branka Lubardu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.