Izvor: B92, 23.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karla del Ponte zadovoljna

Beograd -- Posle odluke Nebojše Pavkovića da ode u Hag, glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte kaže da je zadovoljna ponašanjem SCG.

"Državna zajednica je shvatila da je saradnja s Tribunalom jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju", izjavila je Karla del Ponte. Glavni tužilac Haškog tribunala kaže i da joj nije bitno da li se radilo o predajama ili prikrivenim hapšenjima, već da je bitan rezultat.

"Očekujem dolazak u Hag i ostalih optuženika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a pošto nemam policiju koja bi sprovodila moje naloge potrebna mi je pomoć država sa prostora bivše SFRJ", rekla je del Ponte.

"Studija izvesna"

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je odluka generala Pavkovića u njegovom ineteresu, jer posle predaje ima sasvim realne šanse da bude pušten na slobodu do početka suđenja.

"Ta odluka ima i dalekosežniji politički značaj iz prostog razloga što je sada sasvim sigurno da ćemo mi dobiti pozitivnu Studiju, odnosno da će je potvrditi Savet ministara Evropske unije. Time se i značajno približavamo početku pregovora vezanih za proces stabilizacije i priključenja", kaže Ljajić.

On očekuje da će se i ostali optuženici koje Tribunal traži naći u Hagu i da će država ispuniti preostale obaveze: "Imamo još sedam optuženih koje Tribunal traži, mada nije izvesno da se svi optuženi nalaze na teritoriji Srbije, imajući u vidu činjenicu da i Tribunal zna da se neki od njih nalaze van Srbije i Crne Gore. Naravno, ostaje nam glavni posao, a to je izručenje Ratka Mladića, koji će biti uslov svih uslova za sve evroatlanstke integracije SCG."

Zvaničnici EU-a naglasili su prošle nedelje da je predaja penzionisanog generala poslednji uslov za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Ministri spoljnih poslova EU trebalo bi u ponedeljak, na sastanku u Luksemburgu, da prihvate povoljnu Studiju o izvodljivosti.

Gajak: Studija će biti pozitivna

Portparol visokog predstvanika EU Havijera Solane, Kristina Gajak, izjavila je da je uverena da će Savet ministara EU-a, na sastanku 25. aprila pozdraviti odluku Evropske komisije o pozitivnoj Studiji izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru.

Gajak je podgoričkom "Danu" rekla da očekuje da će SCG već od ponedeljka moći da počne pripreme za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju EU. Za taj posao će biti potrebno vreme, ali ako sve bude išlo kako treba, pregovori bi mogli vrlo brzo da počnu, ocenila je Galjak.

Stojković: Suđenje možda i u Srbiji

Ministar pravde Zoran Stojković je izjavio da će Nebojši Pavkoviću možda biti suđeno u Srbiji.

"Sve više ljudi se vraća na slobodu do početka suđenja, a gledajući izlaznu strategiju Haškog tribunala očekujem da će najveći broj predmeta biti ostavljen nama. Možda će biti ispunjena Pavkovićeva želja da mu bude suđeno pred domaćim sudovima", rekao je Stojković, prenosi Beta.

"Ne znam da li je Pavković dobio novac za predaju, samo znam da je bilo pregovora i da je pristao da se preda", rekao je Stojković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.