Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karla del Ponte u Beogradu

Beograd -- Karla del Ponte stigla u Beograd kako bi dovršila izveštaj o saradnji s Tribunalom, od čega zavisi nastavak pregovora SCG-EU.

Kako B92 saznaje, Karla del Ponte je i u razgovorima sa zvaničnicima ponovila ubeđenje da je Mladić u Srbiji, da vlasti mogu da ga uhapse, ali da oklevaju. Del Ponteova se u Beogradu susrela sa premijerom i predsednikom Srbije, Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem, ministrima za ljudska i manjinska prava i odbrane SCG, Rasimom Ljajićem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Zoranom Stankovićem, ali se nije obratila novinarima.

Premijer Koštunica je preneo Karli del Ponte da je Vlada Srbije u potpunosti rešena da uspešno okonča saradnju sa Tribunalom i naglasio da je u državnom interesu Srbije da se posle značajnog napretka koji je načinjen, završe sve preostale obaveze u saradnji sa tim sudom.

Glavna tužiteljka je tokom susreta sa Tadićem izrazila zabrinutost zbog zastoja u saradnji vlasti u Beogradu sa Tribunalom, dok je predsednik Srbije preneo da pozicija Vlade Srbije ne sme biti ugrožena zbog eventualnog ispunjavanja obaveza prema Hagu.

Ona je insistirala da joj sagovornici odgovore na konkretna pitanja, kako bi na osnovu tih odgovora u Briselu u petak iznela ocenu saradnje Srbije sa sudom.

U razgovoru sa glavnom tužiteljkom Tribunala, Rasim Ljajić je zatražio razumevanje za političku situaciju u Srbiji i Crnoj Gori i ukazao da bi prekid pregovora SCG sa Evropskom unijom o Stabilizaciji i pridruživanju imao "dalekosežne negativne posledice po političku stabilnost i nastavak demokratskih reformi u zemlji".

Karla del Ponte je bila zainteresovana da čuje i kako su javnost i politička elita u Srbiji reagovali na smrt Slobodana Miloševića.

Pred dolazak glavne tužiteljke Haškog suda stigle su procene da će ona tokom razgovora tražiti hitne i konkretne dokaze saradnje, a procenjuje se da je u tom slučaju manevarski prostor sužen na dve opcije, transfer u Hag preostalih begunaca ili, kao u slučaju Hrvatske, čvrst dokaz da će nešto slično uslediti u najskorije vreme.

Govoreći o poseti Karle del Ponte Beogradu, ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt rekao je da vlastima neće biti preneta nijedna nova poruka. "Kada je reč o zahtevu da Haškom tribunalu bude izručen Ratko Mladić, jedini pravi dokaz da je to urađeno kako treba jeste izručenje Mladića. Određen nivo saradnje s Haškim tribunalom postojao je u prošlosti, ali sada smo stigli do trenutka kada su ostali samo ključni optuženici, pa nema mnogo toga drugog da se uradi, sem da oni budu izručeni".

Polt je rekao i da ne smatra da je sadašnji nivo saradnje s Tribunalom dovoljan da bi Stejt department doneo pozitivnu odluku o nastavku pomoći SAD Srbiji i Crnoj Gori. Polt je naveo i da, prema zakonu o odobravanju pomoći, državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs odluku o tome treba da donese do kraja maja ove godine. "Ne mogu da predvidim kada će ona doneti odluku, ali ne verujem da je sadašnji nivo saradnje s Tribunalom dovoljan da bi joj bila data preporuka da odluka bude pozitivna", kaže Polt.

5. april: Da ili ne?

Blic prenosi reči portparolke Tužilaštva tribunala Florans Artman da će danas biti dobijen odgovor na pitanje da li će Ratko Mladić biti u Hagu do 5. aprila ili ne jer će to pitanje danas Karla del Ponte postaviti vlastima u Beogradu. Ona dodaje da je pozitivan odgovor na to pitanje saradnja s Hagom i poštovanje međunarodnih obaveza i da će u slučaju negativnog odgovora tužiteljka u petak u Briselu tražiti prekid pregovora sa EU.

Portparolka predstavnika EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijera Solane Kristina Galjak kaže da EU donosi svoje odluke na osnovu više izvora i da je izveštaj Karle del Ponte samo jedan od njih. Diplomatski izvori u Briselu ocenjuju da EU još razmišlja o potezima u vezi s nastavkom pregovora i da će dosta zavisiti i od toga koliko će Beograd uspeti da ubedi Karlu del Ponte da čini sve što može da bi uhapsio Mladića i ostale haške optuženike.

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, rekao je da će haškoj tužiteljki biti jasno predočeno šta se radi na otkrivanju preostalih haških optuženika, odbijajući da otkriva detalje.

Dodik: Bez rokova za izručenje optuženika

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je posle jednočasovnog sastanka s glavnom tužiteljkom Tribunala Karlom del Ponte u bazi Eufora kod Banjaluke da Haški tribunal za ratne zločine nije postavio nikakve rokove za izručenje preostalih haških optuženika. On je rekao i da će Vlada RS pojačati saradnju sa sudom u Hagu kako bi ispunila međunarodnoe obaveze.

Dodik je dodao da glavna tužiteljka nije pominjala lokacije na kojima bi se mogli nalaziti haški optuženici, ističući da će Vlada RS nastaviti aktivnosti na razotkrivanju mreže podrške osobama sa javne liste Tribunala. "Mi nemamo nijednu dilemu u vezi sa aktivnostima na ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu i privođenja optuženih za ratne zločine, a svi kapaciteti koje Vlada ima biće usmereni ka tome", kaže premijer RS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.