Izvor: Blic, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karla del Ponte opsednuta Miloševićem

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas u Briselu da joj "ne izlazi iz glave tiha i iznenadna" smrt Slobodana Miloševića pre nego što je osuđen pred Haškim tribunalom.

"Moj problem je što je umro kao anđeo. Otišao je na spavanje jedne noći i jednostavno se nije ujutru probudio", rekla je Del Ponte pred poslanicima Evropskog parlament, ne krijući svoju frustraciju da je Milošević umro u zatvoru pre izricanja presude zbog čega ona, kako je dodala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "ima problem pred svojim bogom".

Odgovarajući na pitanje jednog evropskog parlamentarca da li smatra smrt od infarkta "blagoslovom", Del Ponteova je rekla da samo izražava lično mišljenje.

Ona, međutim, nije krila svoje divljenje Miloševićevom odbranom pred sudom, kao i njegovim unakrsnim ispitivanjem svedoka.

Prema njenim rečima, Miloševićeva lična odbrana je, međutim, pokazala da Tribunal u budućnosti treba da razmotri slične zahteve, jer su oni omogućili optuženom da okupi veliku grupu savetnika i tako utiče na ometanje postupka.

Glavni haški tužilac je izjavila da je bivši srpski predsednik iskoristio svoj kontakt sa spoljnim svetom da prokrijumčari lekove, kontraindikovane onima koje je dobijao za snižavanje krvnog pritiska, kako bi odložio suđenje zbog zdravstvenih razloga.

"On je znao da sebi nanosi štetu, ali je to svejedno činio", kazala je Del Ponteova.

Biši srpski i jugoslovenski predsednik je, prema zvaničnoj verziji, umro od srca 11. marta 2006. godine u zatvoru Haškog tribunala, dok njegove pristalice tvrde da je tamo ubijen, jer mu nije pružena adekvatna lekarska nega.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.