Karijeristi preleću kod pobednika

Izvor: Blic, 25.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karijeristi preleću kod pobednika

Položaj gubitnika DSS i SRS na parlamentarnim izborima će svakako doprineti da se osipanje članstva u ovim partijama nastavi, smatraju politički analitičari. Nedavni prelazak više od 200 članova novosadskog SRS kod demokrata i povratak članova SPO-a, koji su najpre prešli u DSS, matičnom SPO-u, analitičari ocenjuju kao „preletanje" članova karijerističkog tipa.



Srđan Bogosavljević iz „Stratedžik marketinga" kaže da je poslednje istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ove agencije pokazalo jasnu tendenciju pada DSS-a i SPS-a.

- Radikali, koji su zabeležili ozbiljan pad popularnosti pred izbore do pre mesec dana a glasove im je uglavnom uzimao DSS, sada vraćaju te simpatizere koji su otišli ka Koštuničinoj stranci - kaže za „Blic" Bogosavljević. Direktor „Transparentnosti Srbije" Vladimir Goati ocenjuje za „Blic" da će se propadanje DSS-a i SRS-a nastaviti. On objašnjava da, po pravilu, sledbenici gubitničkih stranaka u prvom koraku apstiniraju, dok u drugom koraku - glasaju za neku drugu partiju. „Novi izbori će dati novi politički pejzaž", kaže Goati i predviđa velike promene među relevantnim političkim partijama.

- Stvara se novi partijski raspored jer ključna stvar je da se partije menjaju, a stožer koji doprinosi promeni je neuspeh na izborima. U stvari, izborni neuspeh je majka promena partije. To je već počelo da se dešava kod uzastupnih gubitnika na izborima. Jer, kao i kod svake druge organizacije, stvara se gubitnički mentalitet - navodi Goati.

Kod nas i danas isti ljudi upravljaju SRS-om, DSS-om i SPO-om uprkos tome što su neki od njih doživeli više od deset poraza na izborima. To je, kako ocenjuje, najbolji znak odsustva želje za prilagođavanju okolnostima.

Direktor Centra za istraživanje alternativa Milan Nikolić kaže da već tradicionalno partije u opoziciji gube članove koji su karijerističkog tipa, ali da ne mora da znači da će ostati bez značajnijeg dela članstva. Međutim, ističe on, da li će se njihovo osipanje nastaviti, umnogome zavisi od politike koju će voditi kao opozicija.

„Ukoliko građani primete da se opozicija više bori za socijalna i ekonomska pitanja, koja su se pokazala kao prioritetna za građane, onda će i više za njih da glasaju", kaže Nikolić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.