Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić traži od Tribunala da sasluša Holbruka i Medlin Olbrajt

Odbrana Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom biće bazirana na pokušaju da se dokaže da u Srebrenici nije bilo genocida i da je broj žrtava tendenciozno udvostručen, navodi za „Blic" Goran Petronijević, član tima branilaca.

- Strategija odbrane predviđa da dokažemo da je u Srebrenici eventualno bilo ratnih zločina, nikako genocida, i da je broj stradalih Muslimana namerno udvostručene kako bi se došlo do kvalifikacije o genocidu. Ovo su delovi navoda odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s ciljem da se dokaže da nije u pitanju genocid. Ružno je licitirati mrtvim glavama, ali od zločina do genocida je velika razlika - kaže on.

Generalnu strategiju odbrane, kako kaže Petronijević, postavio je sam Karadžić, koji i dalje ostaje pri prvobitnoj odluci da se brani sam.

Takođe, Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba optužen za genocid i ratne zločine, neće pred sudom u Hagu odgovornost za Srebrenicu prebaciti na Ratka Mladića, tvrdi Svetozar Vujačić, Karadžićev advokat.

Vujačić kaže da se Karadžić nije slagao s nekim Mladićevim potezima, ali i dodaje da su „oni pre podne bili na ratnoj nozi, dok su posle podne bili veliki prijatelji". Ubeđen je da će optužnicu za Srebrenicu Karadžić lako odbaciti pozivajući se na naredbe koje su izdavane starešinama Vojske Republike Srpske pod pretnjom velikih kazni da poštuju pravila rata.

- Postoje pisani tragovi o tome - navodi Vujačić.

Ipak, on objašnjava da će Karadžićeva odbrana pred Sudom u Hagu biti gotovo nemoguća ukoliko mu se ne vrati laptop i 50 diskova.

- Zato insistiramo od istražnih organa u Beogradu da nam to vrate. Tu je cela dokumentacija, fakti, činjenice. Bez toga mi njega ne možemo da branimo, niti on može sam da se brani - navodi Vujačić.

Još nije poznato koga će Karadžić prvog primiti u posetu. Petronijeviću je Tribunal u Hagu zakazao tri termina za posetu - 12, 13. i 14. avgust. Porodica Karadžića sledeće nedelje mogla bi da dobije pasoše, kako im je rečeno, ali preostaje pitanje viza.

Karadžić se od dolaska u Sheveningen, istražni zatvor Haškog tribunala nalazi u trijažnom odeljenju, gde će ostati sve do izjašnjavanja o optužnici.

Traži da svedoče Holbruk i Olbrajtova

Radovan Karadžić pismeno je obavestio Sekretarijat Haškog tribunala da će tokom celog suđenja zastupati sam sebe. Karadžić je u podnesku Pretpretresnom veću, koji je obelodanio Tribunal, zatražio da mu budu dostavljene kopije svih izdatih naloga za pretrese koji su se odvijali u njegovom slučaju. On je naglasio da su mu kopije tih naloga potrebne radi pripreme odbrane. Karadžić je zatražio i da se pred pretpretresnim sudijom Haškog tribunala, pod zakletvom, o njegovom sporazumu sa Ričardom Holbrukom izjasne sam Holbruk, nekadašnji američki državni sekretar Medlin Olbrajt, bivši tužilac Tribunala Ričard Goldston, Vilijam Stobner... On traži da se Vlada Srbije obaveže da će dostaviti nalaze istrage Specijalnog suda za ratne zločine o postojanju sporazuma i da se obezbede „izjave Alekse Buhe, Vladimira Nadeždina, Vladislava Jovanovića, Živorada Jovanovića..."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.