Karadžić osporavao nalaze istrage o Markalama

Izvor: Glas javnosti, 10.Dec.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić osporavao nalaze istrage o Markalama

HAH - U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, optuženi je osporavao tok i nalaze istraga o eksplozijama na sarajevskoj pijaci Markale, u u kojima su 1994-95 ubijene i ranjene stotine građana.

Kriminalistički tehničar policije u Sarajevu Sead Bešić ostao je, međutim, pri iskazu da su istrage sprovedene na propisan način i da je utvrđeno da su granate doletele iz pravca položaja Vojske Republike Srpske.

Karadžić, koji se brani sam, ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je sugerisao da su obe eksplozije "montirale" vlasti u Sarajevu, u nameri da okrive srpsku stranu i izazovu međunarodnu vojnu intervenciju.

Optuženi je to nastojao da dokaže na osnovu snimaka i fotografija sa mesta zločina, ali je svedok optužbe odgovarao da na prikazanom nema ničega nelogičnog.

Ukazujući na činjenicu da je rep minobacačke granate koja je pogodila Markale 5. februara 1994. bio pronađen zariven devet santimetara u asfalt i prekriven šutom, Karadžić je tvrdio da je to dokaz "manipulacije" na mestu događaja, pre dolaska policije.

Bešić je odgovorio da "to ne može da komentariše" i da ostaje pri svom svedočenju. Naglasio je da je rep granate zaticao u sličnom položaju i posle drugih eksplozija koje je istraživao. Pretpostavio je i da su komadići asfalta i zemlje pali preko repa posle eskplozije.

"Da ih je neko tamo doneo i navukao, čisto sumnjam", dodao je svedok.

U prvoj eksploziji na Markalama, 5. februara 1994., poginulo je 66 Sarajlija, a ranjeno više od 140. Unakrsno ispitujući svedoka o drugoj eksploziji na Markalama, 28. avgusta 1995, Karadžić je prikazao snimak stabilizatora minobacačke granate na drugom mestu i u drugom položaju od onog u kojem ga je Bešić snimio tokom istrage.

Svedok je rekao da je "slikao ono što je zatekao" i da je i sam "bio iznenađen" kada je video ostatak granate na drugom mestu na snimku Unpforora.

"Ko ga je i zašto tamo stavio - ne znam", napomenuo je Bešić.

Druga eksplozija minobacačke granate ispred pijace, 28. avgusta 1995., ubila je 43 osobe, a ranila 75.

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95, uključujući i napade na Markale.

Karadžiću se optužnicom na teret stavlja i genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje vojnika Unprofora za taoce.

Posle Bešića, iskaz na suđenju Karadžiću započeo je sledeći svedok optužbe, Nedžib Đozo, takođe sarajevski policajac.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.