Karadžić ne  dolazi na sud

Izvor: Glas javnosti, 25.Okt.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić ne dolazi na sud

BEOGRAD - Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, neće se pojaviti sutra na početku suđenja u Haškom tribunalu jer mu sud nije odobrio deset meseci za pripremu odbrane, najavio je njegov pravni tim. Kako kažu, postoje samo dva rešenja, ili da sud udovolji zahtevu Karadžića ili da mu nametne branioca, kojem će opet morati dati vremena za pripremu.

Nerma Jelačić, portparol Haškog suda, kaže da očekuje da će se svi pozvani ipak pojaviti u sudnici u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u 9 sati.

- Početak suđenja je zakazan, a ukoliko Karadžić ne dođe, sudsko veće će odlučiti da li će suđenje početi. Ako se ne pojavi on sam, možda će se pojaviti njegovi pravni savetnici Piter Robinson i Goran Petronijević, koji su dobili odobrenje da se obraćaju sudu. I njihovo prisustvo može da utiče na odluku sudija - rekla je ona.

Međutim, advokat Goran Petronijević tvrdi da ni Karadžić ni bilo ko od njegovih pravnih savetnika neće doći u sud u ponedeljak.

- Mi nemamo ovlašćenje da se pojavimo i to je za nas procesno-pravna zapovest. Karadžić ne može biti doveden silom, jer bi to bilo novo kršenje njegovih prava. NJegovo je pravo da se pojavi ili ne. Karadžić je bio kooperativan, uštedeo je sudu i tužilaštvu i vreme i novac, a mogao je da uradi isto što i Šešelj i da ne prihvati dokumenta u elektronskoj formi i da insistira na ćirilici. Međutim, sud je to protumačio kao njegovu slabost, a ne dobru volju - ističe Petronijević.

On kaže da sud može nametnuti advokata Karadžiću, ali da mu mora dati vreme da se upozna sa milion stranica materijala.

- Za to mu treba minimum godina dana, a mi smo tražili deset meseci. Ako bi se našao kakav advokat da prihvati odmah da preuzme proces, gonili bismo ga da mu matična advokatska komora oduzme dozvolu zbog neprofesionalizma - upozorava Petronijević.

On otkriva da se predsedavajući veća sudija O Gon Kvon obratio pismom Karadžiću u kome ga poziva da suđenje počne i obećava da će mu za pojedina pitanja dati vremena za pripremu, ali:

- Nećemo nasesti, jer tako su isto prevarili Momčila Krajišnika. Karadžićevo ne je konačno. Ovo nije nikakav kapric, ni opstrukcija, već iznuđen potez - napominje Petronijević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.