Izvor: B92, 07.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Karadžić i dalje vuče glavne konce u Banjaluci"

Vašington -- Potpredsednik Republike Srpske Adil Osmanović bio je, na kraju posete Vašingtonu, veoma kritičan prema svojoj vladi u Banjaluci. "Dok ne bude rešeno pitanje glavnih optuženih za ratne zločine iluzorno je očekivati značajnija strana ulaganja u Bosni i Hercegovini. Međutim, nijedna od dosadašnjih vlada Republike Srpske nije pokazala spremnost da ispuni obaveze iz Dejtonskog sporazuma vezane za hvatanje optuženih. Zbog toga glavni optuženi Radovan Karadžić, mada se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinama nalazi u bekstvu, i dalje iz pozadine povlači glavne konce na političkoj sceni RS", rekao je Osmanović posle razgovora s predstavnicima administracije i Kongresa SAD. Prema njegovoj oceni, ni nedavno izabrana vlada u Banjaluci, uprkos zahtevima međunarodne zajednice, nije ništa konkretno preduzela na razotkrivanju mreže koja prikriva i finansira Karadžića i ostale optužene za ratne zločine.

Osmanović je rekao da je američkim sagovornicima preneo mišljenje da sankcije SAD prema RS ne bi otvorile put za rešavanje tog problema "jer bi pre svega pogodile narod, koji i onako teško preživljava". Umesto toga, on se "zalagao za pojačan politički pritisak Vašingtona na ključne faktore vlade u Banjaluci", za koje procenjuje da "nisu spremni ili nemaju političku volju da odrade svoj deo posla" oko lociranja i transfera u Hag Karadžića i ostalih optuženih za ratne zločine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.