Kanton bez kantona

Izvor: Glas javnosti, 31.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanton bez kantona

BEOGRAD - Srbi na Kosmetu počeli su sa prvim koracima u formiranju lokalne samouprave i sprovođenju plana Ministarstva za Kosovo i Metohiju o funkcionalnoj podeli pokrajine. Posle srpskih pripadnika KPS, pa carine, pre dva dana su i radnici opštine Štrpce istupili sa svojih radnih mesta da bi prešli u institucije koje će Srbija uspostaviti kroz formiranje lokalne samouprave i to na prostoru celog Kosmeta najkasnije do 6. juna - najavio je za Glas Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << opština i naselja na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da nema mogućnosti da Srbi na ovaj način naprave, na primer, kanton „jer nisu sve opštine teritorijalno povezane“, već da je za početak dovoljno da se konstituišu opštine“, a potom ćemo videti šta ćemo raditi i napraviti“. Očekuje se, kaže, da će u roku od dve nedelje do mesec dana početi i pregovori sa predstavnicima Unmika o planu ministra za Kosmet Slobodana Samardžića o funkcionalnoj podeli Kosmeta „za koji je UN misija već kazala da ima dobar temelj za razgovore“.

Prema našem planu, opštine će biti odgovorne Beogradu, a sarađivaće i sa predstavnicima Unmika. Prosveta, zdravstvo, komunala, socijala, penzijsko i zdravstveno osiguranje biće vezani za Beograd, a sudstvo i policija za Unmik. Pri čemu će u sudstvu i policiji raditi Srbi i raspolagati nižim nivoom ingerencija, ali će „glavni gazda“ biti UN misija kao „vrhovni kontrolor“.

Predsednik pokrajinskog odbora SRS LJubomir Kragović kaže za Glas da su stranke u četvrtak dobile obaveštenje da tokom jučerašnjeg dana opštine moraju zakazati konstitutivne sednice, a da je krajnji rok za formiranje skupština 13 jun.

SMENILI IH GLASAČI

Pošto su funkcioneri DS na Kosmetu ustvrdili za Glas da koordinatore može smeniti samo Vlada Srbije koja ih je postavila, Jakšić objašnjava da je funkcija koordinatora prestala činom izbora.

- Zašto smo onda držali lokalne izbore ako koordinatori ostaju? Da bi narod imao predstavnike koje je sam izabrao, a ne one koje im je nametnuo Beograd. Čim se konstituiše opštinska vlast, oni nemaju nikakve nadležnosti i prestaje im mandat - kaže Jakšić.

- Primera radi, u Kosovskoj Mitrovici će sednica biti 6. juna, Vučitrnu 4. juna i neće biti problema. SRS je osvojila 16 opština, u dve smo većinu dobili u koaliciji sa DSS, odnosno SPS - dodaje Kragović.

A, 6. juna će i Štrpce dobiti skupštinu pošto je delegacija na čelu sa Zvonkom Mihajlovićem, poslanikom SRS, i najverovatnije novim predsednikom te opštine, „naterala aktuelnog predsednika Stanka Jakovljevića (DS) da zakaže sednicu“.

- Međutim, rekao je da će nam pomrsiti konce i odmah je raspisao konkurs da primi nove radnike umesto Srba koji su podneli ostavke. On javno poziva Unmik da ne prizna rezultate izbora pošto mu je bitan položaj, a DS je loše prošao na izborima - kaže Mihajlović

Jakšić takođe upozorava da koordinator i predsednik opštine nastoji da sa Albancima formira albansku opštinu u Štrpcu, mimo svih Srba koji žele opštinu u kojoj će sedeti parlamentarne stranke preslikane iz Beograda.

- Jakovljević hoće da uz pomoć Albanaca i Unmika ostane predsednik opštine, iako kao profesor na Višoj tehničkoj školi ima solidna primanja od oko 100.000 dinara, ali mu očigledno nije dovoljno.

Upitan o otkazima u Štrpcu, Jakovljević je za Glas kazao da on nije zakonodavna vlast i da „postoje druga lica za to“.

- Ne znam koliki broj zaposlenih je napustio opštinsku službu. Drugi to vode, kratko je kazao tokom prepodnevnog razgovora, a kasnije, pošto smo dobili informaciju o raspisivanju konkursa za upražnjena mesta, nije bio dostupan za objašnjenje.

Ostavimo za trenutak sa strane sve ostale stvari osim ove recenice: " kao profesor na Višoj tehničkoj školi ima solidna primanja od oko 100.000 dinara". To je ni manje ni vise nego 1250 Eura mesecno!!!! Da, da , dobre ste culi. Koliko ima ovakvih "profesora" koji na Kosovo iz budjeta Srbije primaju astronimicne plate?! Ko plati sve to? Narod Srbije se zrtvuje za neke utopicke, fasisticke ideologije.

Bega oladi malo pa pogledaj svoj narod kako zivi.

Beqa, treba da ti bude jasno, da su siptari uz pomoc us craft okupirali deo srpske teritorije i da su na taj nacin zauvek stavili tacku na bilo kakvu komunikaciju sa Srbijom. Zid izmedju 'NAS" i "VAS" je nepremostiv vise.. Tu postojimo "MI" i "VI" i Kosovo nemoze biti drazava svih 'NAS" a samim tim i nemoze biti demokratska i proevropsaka. Tvoj komentar je iz tog razloga je smesan. Na tu "vasu stvar" koja datira od Prizrenske lige (a ne od Milosevic) je stavljena tacka, ali nije i zavrseno poglavlje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.