Kandidatura uz dogovor sa Briselom

Izvor: Blic, 18.Sep.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidatura uz dogovor sa Briselom

U ime Srbije potpredsednik Vlade Božidar Đelić potpisao je sa komesarom za proširenje Olijem Renom sporazum o budžetskoj pomoći EU vredan 100 miliona evra. Đelić u intervju za „Blic" to navodi kao dokaz poverenja Brisela u reforme koje se sprovode u Srbiji. Zbog toga, smatra on, podnošenje kandidature mora da bude u dogovoru sa EU i , kako kaže, „makar sat posle odluke o primeni SSP".

- Sporazum donosi sto miliona evra podrške srpskom budžetu, novac koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ćemo iskoristiti za isplatu penzija, subvencionisanje stambenih kredita, izgradnju infrastrukture i druge namene po našem izboru. EU time odaje priznanje našim reformama jer je samo u slučaju Srbije pristala da delimično nadomesti manjak para u državnoj kasi. Dobićemo dve tranše od 50 miliona, jednu ove, a drugu sledeće godine. Uslov je sprovođenje programa sa MMF-om i nastavak rada na evropskim integracijama. Uz upravo potpisanu podršku od sto miliona evra, na jučerašnjem sastanku sa komesarom za ekonomiju i finansije Almunijom uspeli smo da obezbedimo dodatnih dvesta miliona evra za srpski budžet, za sledeću godinu u formi makroekonomske podrške. Radi se o zajmu gde ćemo imati iste uslove kao sama Evropska unija - kaže Đelić.

Najave su da bi Srbija u decembru mogla da podnese kandidaturu za članstvo u EU?

- Nije problem podneti kandidaturu, mi to možemo uraditi koliko sutra. Međutim, podnošenje kandidature bez dogovora sa evropskim partnerima bio bi politički čin bez konkretnih efekata. Kandidatura mora biti dogovoreni korak sa EU čiji je cilj brzo dobijanje statusa kandidata i otpočinjanje pregovora za ulazak u EU. Da bi dobili status kandidata, moramo imati primenu SSP, makar jedan dan. Redosled koraka je poznat i neće se menjati zbog Srbije. Zato, u ovom momentu naši napori moraju biti usresređeni na primenu prelaznog trgovinskog sporazuma. Srbiji nisu potrebni marketinški trikovi već suštinski i održivi pomaci.



Da li je Unija danas bliža konsenzusu o odmrzavanju prelaznog sporazuma i sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju?


- Austrijski ministar inostranih poslova mi je ove nedelje rekao u Beču da će se njegova zemlja založiti za primenu sporazuma na samitu EU u oktobru. Ukoliko to ne bude moguće, čekaće se novi izveštaj Serža Bramerca u decembru. Naše aktivnosti na tom planu su svakodnevne.



Kada očekujete konačnu odluku EU o ukidanju viza?


- Konačna odluka se očekuje krajem novembra, sa primenom od početka sledeće godine. Srbija je ispunila sve preostale uslove za viznu liberalizaciju i o tome će i zvanično obavestiti EU sledeće nedelje. Od jula 2007. godine radimo na tom procesu sa puno energije, pa i onda kada je uspeh bio neizvestan. Vizna liberalizacija pokazuje da proces evropskih integracija nije lak, da se ponekad rokovi pomeraju mimo naše volje, ali da se rad uvek prizna i isplati.

Šta očekujete od izveštaja EU o napretku Srbije u evrointegracijama?

- Održali smo juče sastanak u Briselu sa Komisijom posvećen izveštaju gde smo predočili sve naše reforme i pomake. Evropa će 14. oktobra objaviti najpozitivniji izveštaj o Srbiji do sada. Značajna aktivnost Skupštine biće naročito pozdravljena. Uz uobičajene sugestije i ukazivanja na nužne pravce daljih reformi, izveštaj će pokazati da Srbija već sada ima administrativni kapacitet da bude kandidat i otpočne pregovore.

Kada će se i na koji način videti konkretni rezultati najavljenog ulaganja 300 miliona evra u nauku?

- Kao prvi korak sledeće nedelje dolazi u Srbiju delegacija Evropske investicione banke sa kojom ćemo finalizovati pregovore o nekomercijalnom zajmu za izgradnju naučne infrastrukture vrednom 150 miliona evra. Prioriteti su izgradnja stanova za naučnike u novobeogradskom Bloku 32 i drugim gradovima, popravka ključnih postojećih kapaciteta, dovršetak infrastrukture Petnice, izgradnja centara izvrsnosti, ali i centra za popularizaciju nauke. Ulagaćemo pet godina, počevši od leta 2010. godine.

Vinča ekološka opasnost

Šta će omogućiti sporazum o nuklearnom otpadu potpisan sa Rusima ove nedelje u Beču?

- Uspeli smo za godinu dana da napravimo međunarodnu koaliciju Rusija - SAD - EU - Agencija za atomsku energiju, koja nam je obezbedila 14 miliona dolara za izmeštanje do kraja sledeće godine istrošenog nuklearnog goriva koje već 24 godine leži u Vinči i predstavlja potencijalnu ekološku opasnost. Direktor Agencije, nobelovac El Baradej je tokom nedavne posete Srbiji dao odlučujući impuls rešavanju tog problema. Poklonio sam mu knjigu našeg nobelovca Ive Andrića kao znak zahvalnosti Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.