Izvor: B92, 08.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kandidatura kao šargarepa"

Zagreb -- Najava Olija Rena da Beograd 2008. može dobiti status kandidata za članstvo je šargarepa koju Brisel nudi Srbiji, piše Jutarnji list.

Nedavna najava evropskog komesara Olija Rena da bi Beograd već 2008. mogao dobiti status kandidata za članstvo je šargarepa koju Brisel nudi Srbiji kada se odlučuje o statusu Kosova, piše danas Jutarnji list.

Politička veza statusa Kosova i puta Srbije prema EU je očita iako EU to neće zvanično da prizna, ocenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u komentaru zagrebački dnevnik. List dodaje da iako u Srbiji govore da neće pristati na razmenu EU za Kosovo, Brisel želi da pomogne Srbiji da se lakše nosi sa stvaranjem kosovske države i zbog toga smanjuje pritisak kad je reč o saradnji s Haškim sudom.

Ako se Renove prognoze ostvare, Srbija bi, piše list, bila država koja je najbrže stekla status kandidata, brže i od Hrvatske, a to bi se u Zagrebu, dodaje list, moglo posmatrati kao politika dvostrukih merila.

Prema oceni zagrebačkog lista, kandidatura Srbije zavisiće i od odnosa sa susedima. Zato će biti vrlo zanimljivo videti kako će EU oceniti da Srbija nema problema u saradnji sa susedima ako Beograd odbije da prizna postojanje države Kosovo, zaključuje se u komentaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.