Kandidat na godišnjem odmoru

Izvor: Politika, 12.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidat na godišnjem odmoru

Velimir Ilić, predsednički kandidat Nove Srbije

To što je u toku predsedničke kampanje Velimir Ilić otvorio osam kilometara puta izgrađenog u selu Veliki Krčmari, što inače često radi kao ministar za infrastrukturu, prema njegovim rečima, čista je slučajnost. Jer, od trenutka ulaska u kampanju on se, kako kaže u razgovoru za "Politiku" nalazi na godišnjem odmoru.

– Nisam ga koristio četiri godine. Mada odem u vladu kad treba nešto da se potpiše... >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ovo otvaranje puta je deo kampanje, ali slučajno se pogodilo. Kad sam došao u selo, a ljudi kažu, hajde ministre da otvaramo put. U stvari, nisam ja ni otvorio, dao sam jednoj devojčici da to uradi – kaže Ilić, a na pitanje da li je ipak pomišljao da, kao što je to 2004. uradio Dragan Maršićanin, kad se kandidovao za predsednika, podnese ostavku na ministarsku funkciju, odgovara: "Nema razloga za to. Neka Boris Tadić prvo podnese ostavku..."

Ali on se kandiduje za poziciju na kojoj se već nalazi, a vi se kandidujete kao ministar?

Pa, kakve to veze ima. Vlada radi svoj posao, ja sam ušao u kampanju i uzeo odmor, a pre toga sam radio svoj posao.

Znači nije razlog u tome što se plašite da nećete da pobedite, pa da ostanete i bez ministarskog mesta?



Ne plašim se ja toga. Sad sam se kandidovao za predsednika i videćemo šta će da bude.

I u ovoj kampanji bavite se superbogatašima i tajkunima za koje kažete da su pokupovali pola države i vladaju njome. Nikako da dođemo do odgovora ko su ti tajkuni koji imaju politički uticaj?



Evo, hteo sam da se to pitanje razreši i tražio sam da moji poslanici u parlamentu glasaju za formiranje anketnog odbora protiv Miroslava Miškovića, da se utvrdi da li je u redu to što on radi ili nije uredu.

Da li je Mišković jedini tajkun?



Znate kako, odnekud treba načeti tu priču.

A da li ste Vi u vladi načinjali tu priču?



Pa, došlo je do parlamenta i dato da se odluči da li će se formirati anketni odbor, da se raščisti to ili ne. Vidite i sami da to nije prošlo, da to niko ne želi.

Zašto Vi to ne pitate premijera Vojislava Koštunicu, Dragana Jočića, ministra unutrašnjih poslova...



Lično sam pokretao to pitanje, više puta, međutim uvek sam ostajao u manjini. Neko ne želi da se to pitanje razreši.

Ko to ne želi?



Radikali.

Pa oni nisu u vladi?



Ali zašto i oni neće da raščiste. I Čeda je izašao iz sale kad je bilo glasanje, a on je tražio da se formira anketni odbor. Dačić je rekao da će sigurno glasati za anketni odbor, a kad je došlo do glasanja oni su se predomislili i glasali protiv.

I zato sve liči samo na predizbornu priču. Mnogo se priča o tome, ali znamo da niko neće ništa da uradi.



Nije predizborna priča. Evo ja ću to opet pokrenuti i tražiti da se to kad-tad raščisti. Prvi sam pokrenuo inicijativu da se preispita poslovanje pojedinih tajkuna. Jedini sam kojeg je Mišković tužio. Njemu sam još davno rekao da malo povuče ručnu. A vidite druge kako skupe kampanje imaju. Ne znam kako će Toma Nikolić da objasni odakle mu tolike reklame, toliki termini po televizijama, bilbordi...

Da li doživljavate sebe kao "tajno oružje" vladajuće koalicije za oduzimanje glasova kandidatu SRS-a?



Ne. To mi nije namera. Ja više kritikujem Borisa Tadića nego Tomu. Smatram da je Tadić loše radio kao predsednik. Svaka čast Demokratskoj stranci u Vladi Srbije i njenim ministrima, ali kad izvagate učinak predsednika države, on je izuzetno mali. I po tom učinku ne zaslužuje poverenje za drugi mandat.

Šta mu najviše zamerate?



Vojska i vojna industrija pali su na najniže grane i to ne mogu da mu oprostim. Zatim, stalno neka izvinjenja, ponižavanja i omalovažavanja države Srbije...

Kritikovali ste i njegovu politiku i odnos prema problemu Kosova i Metohije.



Da, nekako je nejasno govorio o tome. Ja ga nisam razumeo.

Ali Tadić je kao kopredsednik državnog pregovaračkog tima radio na osnovu zajedničke platforme, koja je usvojena u Skupštini Srbije. Da li zamerate i celom pregovaračkom timu u kojem je i Vojislav Koštunica?



Ne, znatno je ranije trebalo da se radi. Kad je pregovarački tim formiran, već je bilo kasno. Tadić je već dve i po godine bio predsednik, a pregovarački tim je napravljen u poslednjih godinu dana.

Znači zamerate mu ono što je radio dok nije bilo državnog pregovaračkog tima, a ne ono što je radio u njemu?



Da.

Pa što ga tada niste kritikovali nego to činite tek sad u kampanji?



Kritikovao sam ga i tada i u prošloj kampanji i veoma sam žestoko diskutovao i napadao politiku koju je on vodio i kao ministar odbrane...

Spekuliše se da biste, ako biste kao predsednički kandidat osvojili više glasova nego što je vaša koalicija dobila na parlamentarnim izborima, mogli da tražite preraspodelu snaga u vladi i još neki resor za Novu Srbiju.



Ne, nisam ja takav. Nikad nisam želeo da remetim obećanja i dogovore. Nikad ništa nisam tražio dodatno. Bio sam uvek fer i korektan i meni apetiti ne rastu mnogo.

Ali rastu malo?



Pomalo uvek, ali ja to nikad neću tražiti. Ovo što je raspoređeno, raspoređeno je po odnosu snaga koji je tada važio i ja sam zadovoljan time, jer su moji koalicioni partneri ispoštovali dogovor do kraja.

Hvalite se podrškom SPC i time da ste dobili blagoslov vladike Filareta. A on je blagosiljao i kandidata SPS-a Milutina Mrkonjića.



Ja se tad još nisam bio kandidovao. Inače on me je molio da se kandidujem i insistirao na tome i govoriće na mom završnom mitingu u Beogradu.

Znači ne biste se kandidovali da vas on nije zamolio?



Ne samo on, nego i mnogi velikodostojnici SPC-a. Evo, sad me i vladika Lavrentije blagoslovio i Irinej i mnogi igumani naših najznačajnijih manastira. Ja sam čovek koji ima najznačajnija priznanja SPC-a, ruskog patrijarha...

I u kampanji pozivate na put pravoslavlja i svetosavlja.



To je pravi put.

Jedna od božijih zapovesti je i "ne kradi". Ima li razlike između kraduckanja, koje ste pominjali, i krađe?



Postoji velika razlika. To je zloupotrebljeno, a ja sam to dobro definisao.

U čemu je razlika između kraduckanja i krađe, ako kraduckaš ili kradeš od države?



Krađa je velika! Kad sam ja primio dužnost od Marije Rašete, naplata putarine, koja je od tada samo jednom povećana u visini inflacije, i nijednom više, bila je 76 miliona evra. Danas je na istim tim putevima naplata putarine 205 miliona evra. Krađa je bila softverski ugrađena. A radnici su kraduckali, što sam ja rekao. To je ono malo bakšiša za doručak...

I to je u redu?



Pazite, to niko i ne proverava i nije im tražio. To je ono, nevraćen kusur, 10-20 dinara...

Čim su raspisani izbori, pobunili ste se što se održavaju na slavu Svetog Jovana. Što ste se onda ipak kandidovali?



Zato što mi je bilo muka. Eto, moramo se boriti. Nije to u redu. Da se nikad više ne raspišu izbori na Svetog Nikolu ili Svetog Jovana. Ma to je sve ista tehnologija kao i kad je bio Milošević.

Ali i Vi ste sad na vlasti, u vladi...



Nije reč ovde o vladi, nego o predsedniku Republike.

--------------------------------------------------------------------------

Mogu sa svima



Kažete da imate veliki koalicioni potencijal. S kim biste mogli u koaliciju?



Mogu sa svima. Da li ste videli da sa nekim ne mogu?

Možete li i sa Čedom Jovanovićem?



Sa njim nemam volju, ali mogu ako treba.

Ako biste morali da birate između njega i Tomislava Nikolića, koga biste izabrali?



Uvek bi to pre bio Toma Nikolić.

A između Nikolića i Tadića?



To ćemo videti.

Dakle koga ćete da podržite u drugom krugu ako ne prođete?



Ja ću proći. Nemojte da mislite da neću.

--------------------------------------------------------------------------

Umeće pregovaranja

Rekli ste da je Srbija previše pregovarala, da je previše ponižavana, ali kažete i da će Srbija u vama kao predsedniku imati pravog čoveka za pregovore i partnera za Evropu i svet.



Ja znam da razgovaram sa Evropskom unijom. Sve projekte sam odbranio i dobio. Sa njima treba razgovarati čvrsto i onako kako sam to ja radio.

Da li obećavate da ćete razgovarate kao i sa Madlen Olbrajt, nekadašnjom državnom sekretarkom SAD?



Pa i sa njom sam razgovarao i nalazio najbolja rešenja. Ja sam dobio naftu za demokratiju, niz donacija i mogućnosti da se u Srbiji nešto uradi. Četiri puta sam bio gost Bele kuće i umeo sam sa njima da razgovaram kad je bilo najteže.

Jeste li spremni opet nekoga da "nagnate" kao što ste to bili spremni da uradite sa Madlen Olbrajt?



Pa, dobro, nema veze. Neka priča ko šta hoće. Ja sam umeo da završim posao. Kako, to je moj način i umešnost.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.