Izvor: B92, 27.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidat bivši haški osuđenik

Beograd -- Na lokalnim izborima koji se u subotu održavaju u BiH, kandidat za gradonačelnika Šamca biće i haški osuđenik Simo Zarić.

Bivšeg osuđenika, koji je iz Ševeningena izašao u februaru, za prvog čoveka grada kandidovala je Socijalistička partija, a podržava ga veći broj opozicionih stranaka u tom gradu. Zarić je u Hagu osuđen na šest godina zatvora zbog učešća u etničkom čišćenju Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca.

U predizbornoj kampanji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za mesto prvog čoveka Šamca, Simo Zarić, bivši načelnik službe nacionalne bezbednosti u Šamcu, zalaže se za kažnjavanje počinilaca zločina i povratak Muslimana i Hrvata, koji su za vreme rata gotovo svi napustili taj grad. U razgovoru za B92, Zarić kaže da činjenica da je i sam osuđen za ratne zločine neće biti prepreka njegovom povratku u politički život, jer i posle šest godina provedenih u zatvoru, veruje da je u Hagu nepravedno osuđen: "Sama činjenica da sma dobio podršku i da sam isplivao, da tako kažem, kao kandidat, govori o stepenu moje odgovornosti. Nije ovo nikakav revanšizam prema Haškom tribunalu što me je osudio, to je samo potvrda da ja nisam bio zločinac. Ne vjerujem da bi te stranke i ljudi koji stoje iza mene toliko nisko pali, pa da nekog Simu Zarića koji je pravio nešto loše u toku rata predlože da bude prvi čovek opštine."

Simo Zarić se odmah po podizanju optužnice protiv njega 1998. godine, dobrovoljno predao Haškom tribunalu. Iako je veoma kritičan prema tom sudu Zarić i dalje zagovara dobrovoljnu predaju optuženih, uključujući i najtraženije Radovana Karadžića i Ratka Mladića: "Lično smatram da bi njihova veličina bila da upravo u ime srpskog naroda, ako nisu pravili greške - to je razlog više, da iziđu pred javni sud i to kažu. Ako su krivi, onda je ljudski da zbog krivice koju su napravili odgovaraju. A ne da čitav jedan nacionalni korpus zbog svog stava drže u jednoj izolaciji."

Simo Zarić ostao je upamćen u Hagu kao optuženik koji je pisao pesme o slozi Srba, Bošnjaka i Hrvata u haškom zatvoru. U kampanji za gradonačelnika Šamca, Zarić ističe da o njegovom odnosu prema drugim narodima bolje od haške presude govori činjenica da je oženjen Bošnjakinjom, a da mu je zet Hrvat. Kandidaturu Zarića odobrila je izborna komisija BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.