Izvor: B92, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandić: Rešenje - integracija Srba

Beograd -- Nataša Kandić kaže da su za loš položaj Srba na Kosovu krivi i međunarodna zajednica i institucije na Kosovu.

"Prema podacima kojima mi raspolažemo, 1999. počinje lov na Srbe koji su ostali na Kosovu, a za njihov loš položaj podjednaku odgovorost snose međunarodni faktori i privremene institucije", kaže direktorka Fonda za humanitarno pravo.

"Od juna 1999. do decembra 2000. veliki broj Srba, prema našim podacima njih više od 1.000, nestalo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pod nerazjašnjenim okolnostima, a isto toliko je ubijeno", rekla je ona.

"Ono što je utisak albanske javnosti tada bio, a što je izazivalo zabrinutost kod mnogih, jeste činjenica da je međunarodna zajednica zapravo prihvatila takav način uređivanja osnosa Srba i Albanaca i to je stvorilo utisak kod običnih ljudi i strah da međunarodna zajednica daje zeleno svetlo takvom obračunu Albanaca sa Srbima", rekla je Nataša Kandić.

"Rešenje je integracija Srba, ali i tu postoje mnoga ograničenja. Pre svega, Srbiju, koja ima teritorijalni pristup Kosovu, Srbi uopšte ne zanimaju, ona bi htela samo da preko Srba zadrži neko upravljanje delom Kosova. Drugo, integracija nije nešto što je u prvom planu ni Martija Ahtisarija, a treći ograničavajući faktor je to što albanska zajednica i kosovske institucije ne vide da je njihova najvažnija karta da stvaraju mehanizme i kanale za integraciju Srba", kaže ona.

"Kada govorimo o manjinskim pravima, međunarodna zajednica nije bila dovoljno energična i jasna po pitanju toga šta zapravo hoće s manjinama i kako će sprovesti nešto što su jasno definisana prava manjinskih zajednica u brojnim međunarodnim dokumentima. Ni privremene institucije se nisu posvetile tom problemu, pa je priča o njima bila jedna varljiva igra sve dok nije pokrenut pregovarački proces", rekla je Nataša Kandić za Glas Amerike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.