Izvor: B92, 13.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelar Austrije o statusu Kosova

Beč, Njujork, Pretorija -- Alfred Guzenbauer kaže da je potrebno pronaći formulu da se primeni suština Ahtisarijevog plana, ali da se Beograd ne ponizi.

U intervjuu agenciji Rojters austrijski kancelar Alfred Guzenbauer je rekao da Zapad mora da prihvati da srpski lideri, u ovom trenutku, ne mogu da podrže plan o nezavisnosti Kosova koji je predložio Marti Ahtisari. Zato je potrebna formula koja neće poniziti Beograd, rekao je Guzenbauer, kao i da se njegova zemlja etablirala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao "pošteni posrednik u regionu".

"Mi trenutno radimo sa našim prijateljima u Srbiji, Borisom Tadićem i njegovim ljudima, da nađemo put da se primeni suština Ahtisarijevog plana. U isto vreme to treba da bude dobro rešenje i za Srbiju i za Kosovo, jer nije dobro da cilj bude strategija prema Beogradu koja bi ga ponizila. Moramo da nađemo rešenje tako da obe strane iz ove situacije izađu uzdignute glave", rekao je Guzenbauer.

Formulaciju o "primeni suštine Ahtisarijevog plana" Rojters je protumačio kao nezavisnost, kako je tumači i sam Ahtisari. Međutim, portparol austrijskog kancelara Stefan Petler kaže za B92 da iako intervju u svom najvećem delu nije sporan, ocena Rojtersa da se sa Beogradom razgovara o nezavisnosti Kosova - ne stoji.

"Intervju je najvećim delom tačan. Naravno, mi radimo na pronalaženju rešenja. Postoji, međutim, jedan problem, to je verovatno pitanje novinarske interpretacije. Nismo govorili o nezavisnosti Kosova na način na koji je to preneto u delu Rojtersovog teksta. Verovatno je razlog tome prevod", objašnjava Petler.

Reagujući na ove navode, savetnik predsednika Srbija Leon Kojen rekao je za B92 da, ni kao koordinator državnog pregovaračkog tima, ni kao privatno lice, nije u poslednjih godinu dana imao nikakvih kontakata sa austrijskim diplomatama i političarima.

"Ako je agencija Beta tačno prenela intervju austrijskog kancelara Rojtersu, ciljevi koje pominje Guzenbauer nespojivi su sa usvojenom državnom politikom naše zemlje, jer bi njihovo ostvarenje značilo protivustavno i protivpravno odvajanje Kosova i Metohije od Srbije", navodi Kojen.

"Sever Kosova kao Južni Tirol"

On je rekao da bi u pregovorima poslužiti sporazum Italije i Austrije za Južni Tirol. Dakle, Srbi sa severa Kosova dobili bi visoki stepen autonomije za koju bi garantovala Srbija, baš kao što za autonomiju austrijske manjine u Italiji garantuje Austrija.

Autonomna pokrajina u severnoj Italiji je naseljena pretežno stanovništvom koje govori nemački i kojoj je Austrija država garant.

Italija i Austrija 1972. dogovorile su se da pokrajina Alto-Adiđo (kako glasi italijanski naziv za Južni Tirol) može imati posebna zakonodavna prava i postavljati važne funkcionere bez mešanja Rima, što je element koji nedostaje Ahtisarijevom planu za srpske oblasti na Kosovu, navodi Rojters.

"Možda bi severni delovi Kosova mogli da se razvijaju na sličan način kao što se razvijao Južni Tirol u Italiji ", rekao je Guzenbauer, dodajući da postoji "više modela".

Guzenbauer je rekao i da ne očekuje da će Rusija uložiti veto na Ahtisarijev plan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, dodajući da oklevanjem da se brzo saglasi sa planom Moskva poručuje da još ima vremena za pronaleženje rešenja.

U intervjuu Rojtersu austrijski kancelar je savetovao SAD da ne žure da unilateralno priznaju nezavisnost Kosova.

Drašković razgovorao o Kosovu sa liderima JAR

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Drašković je u Pretoriji najviše zvaničnike Južnoafričke Republike upoznao sa situacijiom na Kosovu i preneo im nadu Srbije da će Savet bezbednosti UN odbaciti plan kojim se Kosovu daje nezavisnost.

"Danas sam imao duže i otvorene razgovore o rešavanju statusa Kosova sa predsednikom Tabo Mbekijem i šeficom diplomatije Nkosazani Dlamini Zuma i preneo sam im veru i nadu naroda Srbije da će SB UN, čiji je JAR član, poštovati povelju UN i odbaciti predlog Martija Ahtisarija da na teritoriji suverene Srbije bude proglašeno nezavisno Kosovo", rekao je Drašković agenciji Beta.

Drašković je rekao da su njegovi sagovornici u razgovoru naglasili da je teritorijalni integritet država zagarantovan poveljom UN i da se ta povelja mora poštovati.

"Pritom su naglasili da JAR ima puno razumevanje za princip samoopredeljenja naroda, ali istovremeno su svesni činjenice da se mora poštovati princip teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica medjunarodno priznatih država, jer bi u protivnom ispalo prvi put u istoriji da Savet bezbednosti promoviše novu državu na teritoriji neke druge države protivno njenoj volji", rekao je Drašković.

Zvaničnici JAR su saopštili, dodao je Drašković, da pažljivo prate i upučuju se u situaciju na Kosovu i da će u skladu sa tim svojim principima doneti svoju odluku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.