Izvor: B92, 19.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada i Monako priznali Kosovo

Beograd, Brisel -- Kanada zvanično priznala nezavisnost Kosova, saopštio je sinoć kanadski ministar spoljnih poslova. Kosovo priznao i Monako.

Šef diplomatije Kanade Maksim Bernije je naveo da su "istorija sukoba i etničko čišćenje" razlog što je Kosovo "jedinstven slučaj" i istovremeno upozorio separatiste iz kanadskog frankofonskog Kvebeka da ne izvlače poređenja za sebe. "Jedinstvene okolnosti koje su dovele do nezavisnosti Kosova znače da kosovska nezavisnost ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može predstavljati nikakav presedan", navodi se u izjavi Bernijea.

Ambasador Srbije u Otavi Dušan Bataković izjavio je da će Kanadi "uručiti oštar protest" sutra, pre nego što ode u Beograd na konsultacije.

"Veoma sam razočaran ovom odlukom koja nije mudra i krši međunarodno pravo i teritorijalni suverenitet Srbije", kazao ja Bataković u telefonskom intervjuu Rojtersu i dodao da taj potez može imati posledice za jedinstvo Kanade.

Dve vlade provincije Kvebek, koju je formirala separatistička Partija Kvebečana, organizovale su u prošlosti dva referenduma o otcepljenju od Kanade - 1980. i 1995. - ali ni jedan nije uspeo, poslednji tesno.

Partija Kvebečana, koja je sada u opoziciji, najavila je prošlog meseca da će, ako Otava prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, morati da na sličan način postupi prema Kvebeku.

Posle referenduma 1995. Otava je progurala zakon koji Kvebeku otežava eventualno otcepljenje, u kojem se kaže da Kanada nikad neće priznati jednostranu deklaraciju o nezavisnost parlamenta Kvebeka - što je akt koji je napravio parlament Kosova.

Upitan kako bi odluka o priznavanju Kosova mogla uticati na kvebečke separatiste, Bataković je odgovorio da "kada jednom napravite presedan... on obično stvara domino efekat. Drugi će iskoristiti sličan presedan".

Bataković je rekao da će ostati u Beogradu dok Kanada ne preduzme korake za ponovno uspostavljanje potpunih diplomatskih odnosa.

"Veoma je teško predvideti kako će se stvari razvijati. Napravljena je jedna od najvećih grešaka", kazao je on i dodao da Kanada nagrađuje akt etničkog čišćenja srpskog manjinskog stanovništva na Kosovu.

Šef kanadske diplomatije, međutim, navodi da Otava pridaje velik značaj rešenosti Kosova da obezbedi prava Srba i drugih manjina.

"Razvoj Kosova u demokratsku, multietničku državu koja potpuno poštuje ljudska prava je ključan za mir, političku stabilnost i ekonomski napredak na Balkanu", rekao je on.

Protestna nota Kanadi

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas protestnu notu vladi Kanade povodom priznavanja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

U skladu sa Akcionim planom Ministarstva spoljnih poslova usvojenim na sednici Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić naložio je danas hitno povlačenje ambasadora RS u Kanadi Dušana Batakovića.

Ambasador treba da napusti zemlju domaćina u roku od 48 sati od predaje protestne note Ministarstva spoljnih poslova Srbije i da se vrati u Srbiju na konslutacije do daljnjeg, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Protest Srbije Monaku

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas protesnu notu vladi Monaka zbog toga što je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

U protesnoj noti je izražen stav Vlade Srbije o neprihvatanju jednostranog nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije i ukazano na moguće posledice koje ovakav nelegalan akt može da izazove na planu bezbednosti, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U noti se ističe da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije predstavlja ozbiljno kršenje medjunarodnog prava i da Srbija traži da zemlje koje su priznale nezavisnost preispitaju svoj stav.

"Nastavak nasilja uticaće na stav o nezavisnosti"

Pomoćnik ministra za spoljnu politiku Milica Delević, ocenila je da bi nastavak nasilja na severu Kosova mogao da utiče na zemlje koje ne priznaju nezavisno Kosovo da promene svoj stav.

"Ukoliko se percipira da je Srbija nekonstruktivna u odnosu na događaje na severu Kosova i da ne pomaže uzdržavanju od provokacija i nasilja, onda to ove zemlje koje se protive nezavisnosti gura na drugu stranu", rekla je ona gostujući u emisiji "Kažiprst" na Radiju B92.

Ona je istakla da Srbija ne sme da dozvoli da protiv sebe homogenizuje zemlje koje nisu priznale Kosovo, nego da "svojom konstruktivnošću takav stav pomogne".

"EU i SAD zatražili drugi talas priznavanja"

Brisel i Vašington su naložili početak "drugog talasa priznavanja" secesije Kosova, koja ima za cilj da izoluje Rusiju u okviru G-8 i da pokuša da što je moguće više "ogradi" Srbiju susedima koji priznaju otcepljenje srpske pokrajine, preneli su danas Tanjugu u Briselu evropski diplomatski izvori.

Jedan od ključnih razloga za jačanje pritiska na Japan, Kanadu, Bugarsku, Mađarsku i Hrvatsku da što pre priznaju Kosovo treba videti u činjenici da je zasad izostao očekivani talas priznavanja od strane muslimanskih država, nakon što je prošle nedelje turska diplomatija doživela poraz na samitu Organizacije islamskih država u Dakaru, ne uspevši da izvrši nalog Vašingtona i iznudi lavinu priznanja.

To je razlog što su se Vašington i Brisel sada okrenili alternativnom planu.

Kao što je Tanjug prošle nedelje najavljivao, pozivajući se na briselske izvore, SAD i evropske članice Kontakt grupe (Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija) su uspele da pritisnu Japan i Kanadu (svoje partnere u G-8) da priznaju jednostranu secesiju Kosova pre samita G-8 na Hokaidu, planiranog za početak jula.

"Cilj SAD i EU je da se Rusija, po pitanju Kosova izoluje u okviru G-8, pa se zato vrši ogroman pritisak - pre svega na Japan", istakli su tada ti izvori.

Svega par dana kasnije, secesiju Kosova su priznali i Japan i Kanada.

Posle "paketa G-8", usledilo je aktiviranje "paketa suseda", što je rezultiralo koordiniranim, praktično kolektivnim priznanjem secesije Kosova od strane Bugarske, Mađarske i Hrvatske.

Razloge za izbor baš tih zemalja treba tražiiti ne samo u činjenici da te zemlje nisu imune na pritisak iz Brisela, već i u porukama koje se na taj način šalju: Bugarska je prva pravoslavna zemlja koja je priznala Kosovo, Mađarska je zemlja koja ima značajnu manjinsku zajednicu u Srbiji, a Hrvatska je zemlja koja ima značajnu srpsku zajednicu.

Poruka Brisela i Vašingtona upućena "kolebljivima" u svetu je jasna: ako mogu "najbogatiji" i "najbliži", možete i vi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.