Izvor: B92, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja za sekularnu državu

Beograd -- Koalicija za sekularnu državu najavila je pokretanje kampanje povodom Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

Koalicija, koja okuplja više nevladinih organizacija, nastala je kao reakcija na usvajanje tog zakona, za koji članice koalicije smatraju da je, uz još neke pokazatelje, znak narastajuće klerikalizacije države. To je, prema njihovoj oceni, udar na temelj osnovnih ljudskih prava, rečeno je na konferenciji za novinare.

Vesna Rakić-Vodinelić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Centra za unapredenje pravnih studija, najavila je da će jedan od prvih poteza te koalicije biti podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti tog zakona Ustavnom sudu Srbije. Ona je navela da je taj zakon protivan i Ustavu iz 1990. i iz 2006. godine.

"Jedna od stavki koje će biti navedene u zahtevu za ocenu ustavnosti je i izvođenje verskog obrazovanja u državnim školama, koje se izvodi kao obrazovanje koje treba da proizvede vernike", navela je.

Ona je rekla i da se u okviru te nastave učenicima objašnjava kako je Bog stvorio svet, iako postoji međunarodni dokument koji kaže da o kreacionizmu ne treba predavati u državnim školama.

Takođe, u podnesku se, navela je, govori i o neravnopravnosti verskih zajednica u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu, da se male verske zajednice bez osnova tretiraju kao sekte.

Vesna Rakić-Vodinelić je rekla da je Zakon narušio i odvojenost crkvenog i državnog prava, jer je sveštenicima dat imunitet.

"Sveštenici se u pogledu imuniteta identifikuju sa poslanicima. Princip imuniteta poslanika ima demokratsko opravdanje, princip imuniteta sveštenika nema opravdanje", navela je.

Ona je rekla i da poruke koje dolaze iz Srpske pravoslavne crkve vode ka diskriminaciji žena, poput one o zabrani abortusa, kao i promocije generalnog stava prema ženama - kako treba da se oblače, u kojim danima mesečnog ciklusa ne smeju da uđu u crkvu i slično.

Pored Centra za unapređenje pravnih studija, članice koalicije su i Centar za mir i demokratiju, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Kvirija centar, Socijaldemokratska unija, Urban in, Žene u crnom, Škart i list Republika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.