Izvor: B92, 11.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja i mediji

Beograd -- Uputstvo za medije o praćenju izborne kampanje zadire u uređivačku politiku medija, rečeno na okruglom stolu.

Obavezujuće uputstvo Republičke radiodifuzne agencije o praćenju predizborne kampanje zadire u uređivačku politiku medija, ocenjeno je na okruglom stolu "Odgovorni urednici za odgovorne medije", koji je organizovao NUNS.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije kažu da, kako odmiče izborna kampanja, programske šeme sve više izmiču pred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranačkom kampanjom i da se na televizijama montira materijal koji strankama najviše odgovara.

Za vreme predizborne kampanje elektronski mediji ne smeju objavljivati rezultate istraživanja javnog mnjenja o popularnosti stranaka ako bez navoda o tome ko je naručilac istraživanja i na kolikom uzorku su doneti zaključci, stoji u uputstvu RRA.

Aleksandar Vasić, potpredsednik RRA, rekao je, gostujući u Vestima B92, da je ta odluka doneta zato što postoji mogućnost da bilo ko naruči i plati istraživanje.

"Poznato nam manipulacije tim rezultatima istraživanja javnog mnjenja u prošlosti. Ovo je naš pokušaj da to onemogućimo. Naravno, uvek ostaje mogućnost političkim partijama da u emisijama debatnog tipa, u kojima razmenjuju stavove, iznesu i te podatke, ali je sasvim drugačija percepcija kada neki oficijalni spiker to saopšti", kaže Vasić.

Međutim, u vreme kampanje nije jasno da li su nastupi državnih funkcionera kampanja ili deo državnih poslova.

"To je nažalost nevolja koju je teško izbeći. Nemoguće je zaustaviti državu u tih 60 dana kampanje, ali to treba svesti na neku razumnu meru, dati informaciju, dati podatak, a ne ulaziti u ono što se zove predizborna kampanja", kaže Vasić.

U NUNS-u najavljuju da će, za vreme izborne kampanje, kompetentni ljudi iz novinarske profesije analizirati rad medija i potom dati sud o tome da li su opravdane primedbe stranaka na izveštavanje medija o predizbornoj kampanji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.