Kameron Manter optužuje Vladu

Izvor: B92, 03.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron Manter optužuje Vladu

Kameron Manter (FoNet)

Zrenjanin -- Ambasador SAD u Srbiji optužio Vladu Srbije da nije naredila policiji da čuva zgradu Ambasade SAD tokom nereda 21. februara.

"Ohrabreni smo obećanjima vlade da se to neće dogoditi ponovo, ali i zbog prošlog puta i stava vlade razumljivo je zašto sam pomalo skeptičan", rekao je Kameron Manter zrenjaninskoj televiziji KTV. Manter je rekao i da mu od kada su SAD priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, nije dozvoljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontakt sa ministrima i državnim sekretarima u Vladi Srbije.

Ambasador SAD pozvao je vladu da se ogradi od izjava ministara Velimira Ilića i Slobodana Samardžića, ocenivši da u Srbiji postoji atmosfera koju stvaraju neodgovorni političari, u kojoj neki ministri izgovaraju stvari koje ohrabruju nasilje.

"Ilić je rekao da je razbijanje prozora način izražavanja demokratije. Samardzić je izjavio da je nasilje legitiman odgovor u takvoj atmosferi. Da, zabrinut sam i pozivam te ministre da veoma jasno kažu da oni ne podržavaju nasilje i pozivam vladu da kaže da ta gospoda ne govore u ime vlade i u ime srpskog naroda", rekao je Manter.

Manter je rekao i da nema nameru da napusti Srbiju, da SAD ne postavljaju nikakva ograničenja u vezi sa kontaktima sa Srbima i naveo da su u ambasadi SAD u Srbiji posvećeni tome da pomažu Srbiji na njenom evropskom putu.

"Ako ministri i državni sekretari odluče da ne komuniciraju sa mnom, to će samo usporiti proceš pružanja pomoći", rekao je Manter.

Na pitanje da li se, uprkos zabrani, privatno sastaje sa nekim ministrima, Manter je odgovorio da ne želi da ih stavlja u takvu poziciju.

"Neki od njih su moji prijatelji, ali pošto je to odluka njihove vlade, ostaviću im da sami odluče da li će se sastajati sa mnom", rekao je Manter.

On je ponovio da SAD ne veruju da rešenje u vezi sa konačnim statusom Kosova narušava međunarodno pravo.

"U ovakvoj situaciji, gde je međunarodna misija uspostavljena kako ne bi došlo do konačnog statusa Kosova, konačni status nije bio unapred određen, nego je bio otvoren kako bi se pronašlo rešenje", rekao je Manter.

Prema njegovim rečima, načinjeni su svi mogući pokušaji da se zadovolje potrebe srpskog naroda na Kosovu i kosovskih Albanaca.

"Plan koji je načinio šef Saveta bezbednosti UN pokušao je da obezbedi da se sva ta prava poštuju. Taj plan Vlada Srbije je odbila. Ponekad mislim da srpska vlada misli o granicama, a neko poput mene, a ja sam možda drugačiji od njih, misli o ljudima", rekao je Manter.

Manter je rekao da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN dozvoljava rešenje do kojeg se došlo jer nije bio održiv nastavak privremene situacije na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.