Izvor: B92, 27.Sep.2010, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva je "sudbina" prijava revizora

Beograd -- 7 meseci nakon što je državni revizor podneo prijave protiv 11 ministara iz sadašnje i prethodne Vlade zbog nenamenskog trošenja, do sad su procesuirane samo 2.

Od procesuiranih, Slobodan Milosavljević je oslobođen optužbe, a Predrag Bubalo je osuđen i treba da plati 50 000 dinara kazne.

Na obe odluke suda uložene su žalbe. Ministri po prvi put pred sudom odgovaraju za svoj rad, ali epilog prijava koje je revizor podneo u februaru, i dalje se čeka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U sudu kažu da su za neke slučajeve morali da traže i dodatnu dokumentaciju i da su se ministri za svoja suđenja savesno pripremali.

Pored dvojice kolega kojima je već presuđeno, do sada su saslušani i Oliver Dulić, Vojislav Brajović, Žarko Obradović, Zoran Lončar.

"Opšti utisak svih sudija koji postupaju u tim predmetima je da su ministri dosta ozbiljno shavatili te zahteve koji su protiv njih podneti”, rekao je vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda Milan Marinović.

"Neki od ministara su se pojavili i u pratnji barnilaca, dobro su se prepiremili za saslušanja i dosta korektno su se ponašali”, kaže on.

Najkasnije do 5. oktobra biće završen nacrt izveštaja revizora o budžetu za 2009.

Mediji već spekulišu da ce revizorski izveštaj i ove godine pokazati brojne nedostake u radu ministarstava.

U revizorskoj instituciji o eventualnim novim prijavama još ne žele da govore, ali kažu da su se ministri, za razliku od prošle godine, ipak bolje pokazali.

U Ministartsvu finansija kažu da će uskoro, u skladu sa izmenama Zakona o budžetskom sistemu, biti uvedena i dodatna kontrola.

"Pored Državne revizorske institucije, čiji je glavni zadatak da utvrdi da li se pare iz budžeta troše namenski ili ne, imaćemo i instituciju koja će govoriti o kvalitetu javnih finansija. Znači, da li dobijamo vrednost za uloženi novac”, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

"Ministarstvo finansija nije imalo problema u svom poslovanju sa Državnom revizorskom institucijom ni prošle godine, dakle, sve njihove preporuke smo usvojili. Spremno čekamo mišljenje revizora za bidžet za 2009. godinu”, navela je ona.

U okviru revizije budžeta za 2009. kontroliše se sedam ministarstava - finansija, prosvete, infrastrukture, rada i socijalne politike, poljoprivrede, sporta i nauke.

Revizor ispituje rad i Narodne banke Srbije, a poseban izveštaj piše se i o Upravi za trezor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kakva je "sudbina" prijava revizora

Izvor: Šumadija Press, 28.Sep.2010, 12:06

7 meseci nakon što je državni revizor podneo prijave protiv 11 ministara iz sadašnje i prethodne Vlade zbog nenamenskog trošenja, do sad su procesuirane samo 2.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.