Kako žive novinari na Svetski dan medija?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2018, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako žive novinari na Svetski dan medija?

Novinari u Srbiji su ugroženi i u lošem su ekonomskom položaju jer većina njih ima zarade manje od republičkog proseka, a napad na predstavnike medija i na tačno informisanje je napad na celu javnost, rekao je za RTS predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović povodom Svetskog dana slobode medija.

On je istakao da je UNS pozdravio odluku da se zaustavi rad na medijskoj strategiji i da se napravi nova radna grupa u kojoj će biti relevantna medijska udruženja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Verujemo da može brzo i kvalitetno da se radi na tome i stojimo na raspolaganju, rekao je Radomirović, dodavši da bi strategija trebalo da reguliše odnos države prema medijima.

Istakao je da se UNS godinama zalaže da se u budućem zakonu obezbedi da lokalne samouprave izdvajaju dva odsto budžeta za izeštavanje u javnom interesu.

Radomirović je ocenio da su lokalni mediji devastirani, da mnogi gradovi nemaju elektronske medije i da novinari u lokalnim medijima rade za niske plate i u teškim uslovima.

Predsednik UNS kaže da sada postoji serija loših koprojekata i konkursa za medije koji su sprovođeni u lokalnim samoupravama, a naveo je da je UNS otkrio da je u Smederevu "od 20 miliona dinara, 14 miliona otišlo nekim fantomskim medijima"

Plašimo se da to može da se ponovi i na konkursima Ministarstva kulture i informisanja, rekao je Radomirović i dodao da se ne zna ko je predložio ljude u komisijama, a smatra da bi oni koji odlučuju o novcu svih nas morali da budu predstavnici reprezentativnih novinskih udruženja.

Radomirović je istakao i da je potrebno ojačati regulatorna i samoregulatorna tela koja se bave medijima i da je potrebno zabraniti da novac iz javnih sredstava dobijaju mediji koji krše kodeks novinara.

Govoreći o napadima na novinare, Radomirović je podsetio na bombardovanje RTS-a 1999. godine, što je ratni zločin koji mora da bude kažnjen, a najavio je da će UNS u junu predložiti Evropskoj federaciji novinara rezoluciju u kojoj se traži kažnjavanje odgovornih za ubistva novinara na KiM.

Čabarkapa: Novinari ekonomski ugroženi, sindikati slabi

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa na Svetski dan slobode medija ukazala je na težak ekonomski položaj novinara, ističući da je zaposlenima u medijima neophodan granski kolektivni ugovor.

Čabarkapa je naglasila za TV Prva da veliki broj novinara u Srbiji radi bez ugovora, da dobar deo radi za minimalac, da nema sindikalnog organizovanja i da nema novinarske solidarnosti.

Ona u slabosti sindikata vidi jedan od razloga pojave autocenzure, jer zaposleni u medijima strahuju za radna mesta:

"Autocenzura postoji i kod nas i u svetu i u njenoj osnovi je ekonomski momenat. Za to smo krivi mi novinari. Svaka vlast hoće da kontroliše. Problem je što su ovde slabi sindikati", rekla je Čabarkapa.

Državni sekretar ministarstva kulture Aleksandar Gajović rekao je da istraživanja pokazuju da su medijske slobode Zapadnom Balkanu ugrožene, osim u Srbiji.

"U Srbiji slobode izražavanja i sloboda medija nije lošije. Na skali od jedan do deset ocenjujem ga jakom sedmicom", rekao je Gajović.

Upitan može li ministarstvo kulture da reaguje da novinari ne rade bez ugovora on je rekao da su im potrebni konkretni podaci i da je to u nadležnosti Ministarstva rada, ali da mogu da pokrenu inicijativu da se svaki konkretan problem reši.

Gajović je rekao da su dobili sugestiju od Vlade Srbije da o nastavku rada na medijskoj strategiji ne govore do 10. maja, ali nije objasnio šta se tada dešava.

Protest u Gračanici

U Gračanici je u organizaciji Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu održan protest novinara, a podršku srpskim kolegama pružili su i predstavnici Asocijacije novinara Kosova (ANK), čiji su članovi Albanci.

Predsednik UNS na Kosovu Budimir Ničić poručio je da novinari na Kosovu i ovaj 3. maj dočekuju slično kao prethodnih godina.

Ugrožena je naša medijska sloboda, ugrožena su naša prava na normalan rad. To nije ništa novo, kao što nije novo da i ovaj 3. maj oni koji su odgovorni za otmice i ubistva naših kolega dočekuju na slobodi, rekao je Ničić.

On je zatražio da Specijalni sud za ratne zločine ubijene i nestale novinare tretira kao posebne slučajeve.

Zahtevamo da Tužilaštvo u Prištini i Euleks pokrenu istrage o otmicama i ubistvima koji nisu u mandatu Specijalnog suda i o tome blagovremeno izveštavaju javnost, kao i da policija, tužilaštvo i sud u Prištini istraže i procesuiraju sve napade na novinare i njihovu imovinu proteklih godina, kazao je Ničić.

U ime ANK na skupu je govorio Petrit Čolaku, koji je istakao da je došao na protest u Gračanicu da bi se jednim glasom poručilo da nekažnjivost, pretnje i napadi na kolege moraju prestati, a menadžeri i vlasnici medija moraju da menjaju uslove rada.

On je rekao da se njegovo udruženje zalaže "za istrage u slučajevima ubistava i nestanka kolega od 1999. pa do poslednjeg slučaja 2005. godine".

Apatija institucija u Prištini mora da se završi i da se u ovim slučajevima primeni ozbiljna istraga, rekao je Čolaku.

Nakon Gračanice, protestni skup novinara održan je i u Prištini, u organizaciji ANK, navodi se u saopštenju UNS.

"Medijska strategija se ne vraća na početak i neće krenuti od belog papira", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.