Izvor: B92, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako protiv sukoba interesa

Beograd -- Odbor za rešavanje o sukobu interesa pokrenuo postupak protiv pet zamenika predsednika opština i jednog člana opštinskog veća.

Postupci su pokrenuti zbog nespojivosti tih funkcija s funkcijom poslanika. Zbog različitih tumačenja koje su izneli Odbor i Republička izborna komisija, poslanici sada sami biraju da li će podneti ostavku na jednu od funkcija ili će zadržati obe.

Zbog nespojivosti funkcija postupak se vodi protiv poslanika Srpske radikalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke Milana Škrbića, zamenika predsednika opštine Apatin, Igora Bečića, zamenika predsednika opštine Vrbas, Milovana Radovića, zamenika predsednika opštine Aleksinac, s tim što u Skupštini Srbije ne postoji poslanik pod tim imenom, već pod imenom Milovan Radovanović.

Postupak se vodi i protiv demokrate Petra Kuntića, zamenika predsednika opštine Subotica, i Zorice Kovačević, članice Opštinskog veća opštine Lučani, poslanice Nove Srbije.

RIK, u kom sede predstavnici stranaka, ima stav da poslanici mogu da budu i predsednici opština, članovi gradskih veća i gradonačelnici. Milovan Dedijer, iz RIK-a, kaže da je RIK jedini nadležan za odluke o nespojivosti funkcija.

Odbor je ranije pokrenuo postupak i protiv gradonačelnika Beograda i poslanika DS-a Nenada Bogdanovića. On je, kako navodi, odluku o tome da li će podneti ostavku na neku od funkcija prepustio stranci.

Milan Marković, zamenik šefa Poslaničke grupe DS-a, kaže da je RIK dao tumačenje, a da istu jačinu imaju tumačenje Odbora. "To treba da odluči Ustavni sud", kaže on.

Poslanici G17 plus koji su bili i predsednici opština posle pokrenja postupka vratili su mandate. Socijalisti neće vratiti mandate bez tumačenja Ustavnog suda, radikali veruju samo svojoj evidenciji.

Ako poslanici ne budu poštovali odluke Odbora, zakonodavac je za neposlušne funkcionere propisao samo javne opomene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.