Izvor: B92, 22.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako organizovati Beograd

Beograd -- Jedino Srbija nije usvojila Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, koja treba da omogući veću decentralizaciju i bolji razvoj opština.

Stalna konferencija gradova i opština SKGO organizovala je skup o modelu zakona o gradu Beogradu koji je sačinio Centar za javnu i lokalnu upravu Palgo. Svi učesnici skupa su ocenili da je potrebna snažna politička volja za usvajanje tog modela, koji predviđa gradsku komunalnu policiju i poresku službu, dvodomnu skupštinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa većem opština, u koje bi se delegirali njihovi predstavnici.

Predstavnik centra Palgo Mijat Damjanović rekao je da u Srbiji postoji "slaba, nekvalitetna država, koja koči ostale segmente društva", ali da će "led početi da puca" kako se zemlja bude približavala Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, decentralizacija je "nezaustavljiv" proces, jer će Srbija vremenom morati da uskladi svoje propise sa onima koji važe u Evropskoj uniji. On je, međutim, ocenio da je loše što Srbija ne ide brzo, već drugi moraju da joj postavljaju rokove.

Bogdanović sumnja

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović sumnja da će sadašnje vlasti Srbije prihvatiti model "jer političari koji su sada na vlasti ne vide lokalnu vlast kao bitnu" i tretiraju je kao da "nije potrebna".

Bogdanović je rekao da treba sačekati rezultate parlamentarnih izbora, a potom što je moguće pre izmeniti novi ustav u delu koji se odnosi na lokalnu samoupravu, zato što u njemu postoje nejasnoće.

Bogdanović je rekao da je tokom donošenja novog ustava najteže bilo postići kompromis oko teritorijalne organizacije Srbije, zbog snažnih insistiranja da političke stranke imaju ključnu ulogu u tome.

Predsednik opštine Novi Beograd Željko Ožegović je ocenio da predsednici opština i gradonačelnici moraju direktno da se biraju, i podsetio da jedino još Srbija nije usvojila Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi.

Ožegović je rekao da je Palgov model zakona o Beogradu "dobra polazna osnova" za neki budući tekst, a Bogdanović je ocenio da Palgov tekst treba modifikovati.

Bogdanović je rekao i da ne treba dozvoliti ogromno uvećanje administracije i da u Palgovom modelu postoji dilema "da li hoćemo gradsku vlast kao formu ili opštine kao servis građana".

Regionaluzacija i ekonomski razvoj

Predstavnica Palgo centra Snežana Đorđević je ocenila da grad mora da bude viši nivo organizovanja vlasti, da Beograd nije samo grad već "metropolitenski region", a kako je ocenila, regionalizacija bi pospešila ekonomski razvoj.

Prema njenim rečima, bilo bi dobro da postoje operativni organi kao što su Savet gradonačelnika i opštinski saveti.

Dušan Vasiljević iz Palgo centra založio se da građani dobiju veću ulogu u izbornim procesima; pojedini učesnici diskusije su tvrdili da prigradske opštine treba da budu potpuno samostalne, a većina se založila za većinski izborni sistem na lokalnom nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.