Kako je putovao kofer

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je putovao kofer

Novac koji je, prema optužnici za aferu "Kofer", trebalo da bude iskorišćen kao mito, kako bi se Kreditno-eksportnoj banci vratila dozvola za rad, vraćen je njenom tadašnjem direktoru Sekuli Pijevčeviću, saznaje RTS.

Posle prvostepene presude u kojoj su bivši viceguverner Dejan Simić i funkcioner SPS-a Vladimir Zagrađanin oslobođeni krivice za primanje i davanje mita, ostalo je nejasno gde je novac iz kofera.

Kako RTS saznaje, novac koji je, prema optužnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << trebalo da bude iskorišćen kao mito, kako bi se Kreditno-eksportnoj banci vratila dozvola za rad, vraćen je njenom tadašnjem direktoru Sekuli Pijevčeviću.

Iz sudske potvrde o vraćenim predmetima u koju je RTS imao uvid, vidi se da je, samo dan posle hapšenja Simića i Zagrađanina, Sekuli Pijevčeviću vraćen kofer sa 100.000 evra koji su bili u njemu.

Novac je, kako se navodi, bio u crnom koferu, četvrtastog oblika, a primio ga je lično Pijevčević. Uručio mu ga je, kako piše na potvrdi MUP-a, major Radovan Špikić. Pravnici u tome ne vide ništa sporno.

"Kofer ili bilo šta drugo slično pripada onome ko je vlasnik. U takvim situacijama može doći do pomalo problematične i smešne situacije, pretpostavljam da kada je reč o ovom koferu da su se mnogi ponašali kao da je reč o vrućem krompiru i negirali da je to njihov kofer i da su to njihova sredstva", rekao je Jovan Ćirić iz Instituta za uporedno pravo.

Pijevčević, kako nam je rekao njegov pravni zastupnik Đorđe Kalanj, nije hteo ni da potvrdi ni da demantuje da mu je vraćen novac iz kofera.

Ipak, da je novac vraćen, potvrđeno nam je i u Višem sudu u Beogradu, a to tvrdi i advokat koji je u prvostepenom postupku branio Zagrađanina.

"Ja samo mogu da vam kažem da je taj kofer vraćen sa novcem gospodinu Sekuli Pijevčeviću. To govori o tome da je gospodin Pijevčević bio u neposrednom kontaktu sa policijom neposredno pre samog događaja i da je bio akter svih tih događanja", rekao je advokat Krsto Bobot.

"I mogu da kažem da je on u svom svedočenju na pretresu vrlo iscrpno i detaljno o tome govorio naglasivši da ni on, niti predstavnici TBI grupe, uopšte nisu imali svest o tome da viceguverner traži nekakv poklon. Nisu ni oni bili svesni ko konkretno traži taj poklon za vraćanje dozvole za rad banci. To je bila jedna operativna policijska akcija u kojoj je svedok Pijevčević rekao da se oseća izmanipulisanim od strane policije", istakao je Bobot.

Bivši viceguverner Simić uhapšen je 11. januara 2006. godine zbog sumnje da je u svom stanu u Beogradu primio 100.000 evra mita kako bi Kreditno-eksportnoj banci vratio dozvolu za rad. Novac je bio u koferu koji je doneo Zagrađanin.

Sud ih je u prvostepenom procesu oslobodio krivice, jer, kako je obrazloženo, nije dokazano da je Simić tražio dva miliona, a potom primio sto hiljada evra od predstavnika TBI grupe. Sekula Pijevčević je jedan od optuženih u procesu protiv stečajne mafije i taj postupak je u toku.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.