Izvor: B92, 22.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je propala akcija "Dinar"

Beograd -- Emisija "B92 istražuje" bavi se nepostojanjem državne strategije za rešavanje kosovskog problema 90-ih godina i zloupotrebe DB-a.

U emisiji "Od Dejtona do Kumanova", akteri govore zašto nikada nisu zaživeli efekti akcije "Dinar", koju su službe bezbednosti sprovodile polovinom devedesetih godina, kako bi se presekli nelegalna trgovina i nelegalni tokovi novca ka Kosovu.

U okviru akcije "Dinar", Služba državne bezbednosti bila je obaveštena i da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za određenu grupu Albanaca, polovinom devedesetih godina, u novosadskom hotelu "Park" postojale rezervisane sobe kako bi redovno kupovali robu već razrađenim kanalima.

Zoran Stijović, bivši pripadnik DB-a u Prištini, kaže da je zato tržište na Kosovu bilo poprilično različito od onoga u Srbiji.

"Čisto da podsetim vas i vaše gledaoce, u vreme velikih nestašica po Srbiji, u vreme hiperinflacije, vi ste na Kosovu imali i brašno i zejtin i mleko i hleb, ali ste sve to mogli da kupite u albanskim privatnim trgovinskim radnjama", navodi Stijović.

Momčilo Trajković, lider Srpskog pokreta otpora sa Kosova, kaže da su tada Albanci kupovali čitave godišnje proizvodnje artikala.

"Znam, to je očigledno - imali ste hiljade bogatih Albanca. Kako je moguće da se oni bogate ako taj režim želi da ih eliminišete", pita on.

"Pokazuje koliko taj režim nije imao nikakvu strategiju i koliko je taj režim zagrezao u neke finansijske stvari koje su bile u funkciji bogaćenja jednog broja ljudi, a ne rešavanja problema", objašnjava on.

Tako je propala i akcija "Dinar", jer su, prema rečima nekadašnjih pripadnika službe DB-a, podaci do kojih se došlo - ko sve trguje sa Kosovom - iskorišćeni samo da bi se napravio spisak privilegovanih.

"Veliki broj operativaca je sa velikim oduševljenjem prihvatio tu inicijativu. Ali, vrlo brzo se pokazalo da je ta akcija iskorišćena da se napravi grupa privilegovanih koja unosi robu na Kosovo", kaže Zoran Stijović.

"Da trguje na ovakav način, na štetu interesa Srbije i budžeta. Sa vrlo interesantim likovima sa tog bezbednosnog aspekta, sa albanske strane", kaže on.

"Drugo, što je bilo malo, ono što se bavilo onom sitnom trgovinom je pomereno. Onda ste vi imali krupne igrače. Znalo se ko na Kosovo donosi šećer, brašno, deficitarne artikle i robu", kaže Zoran Stijović.

Stijović želi da imena tih ljudi kaže samo na sudu. Miroslav Šolević, nekadašnji lider Srba sa Kosova, međutim, tvrdi da su u priču o nelegalnom bogaćenju na račun Kosova bili uključeni i neki pripadnici Službe državne bezbednosti.

"Zna se da su tada pripadnici DB-a, glavni zadatak im je bio da obezbeđuju švercovane kamione sa cigaretama i sa naftom. To je bio njihov posao, glavni posao, a ovo drugo je sve zanemareno", kazao je Šolević.

On tvrdi da je novac sa nedeljnjim reketom svake nedelje odnošen za Beograd i da je to bila opštepoznata stvar.

Širu priču o korupciji ,ali i poltičkim prilikama koje se odnose na Kosovo od polovine do kraja devedesetih, možete pogledati u emisiji "B92 istražuje", večeras u 21 sat na TV B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.