Izvor: Politika, 21.Dec.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je petokraka postala zvezda vodilja

Da li je partijski logo samo simbolika za stranku ili kao detalj definiše duh i karakter projekta

Umesto crvene ruže novi logo Socijalističke partije Srbije biće zvezda sa četiri kraka. Dijana Vukomanović potpredsednica stranke, objasnila je da iako mnogima na prvi pogled, izgleda da na logu vide petokraku to nije to.

„Ideja je bila zvezda vodilja koja će biti simbol evropskog puta Srbije.” Potpredsednica je rekla da je novi logo na kongresu SPS-a dobro prihvaćen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i da stručnjaci savetuju da je dobro da se na deset godina promeni znak kako bi se i novi birači vezivali za njega.

Novi logo, ipak, svima liči na petokraku, možda zato što je reč o SPS-u, ali i stari je nekima ličio na sablju umesto na ružu. Važnije od toga jeste koliko logo zaista utiče na imidž stranke i da li će ova novina nešto doneti socijalistima. Jer stručnjaci kažu da je stranka najviše prepoznatljiva po lideru.

Svetlana Logar, istraživač iz Ipsos Strateškog marketinga, kaže da bi trebalo pitati birače da kažu šta misle o ovoj promeni. Ona misli da logo teško može bilo kako da utiče na političku partiju, a ova novina je asocira na stari SPS, mada je namera zapravo bila otklon od nekadašnje politike.

„Ovo su druga vremena. Ali važnije od toga jeste to što je predsednik oličenje stranke, jer su partije kod nas liderske.”

„Pitanje je da li promena loga govori i o promeni predsednika stranke Ivice Dačića”, kaže Svetlana Logar.

„Da li je ta promena nastala da bi privukli nove birače? Mislim da zbog novog loga niko neće ni da ih napusti niti će dobiti nove glasače. Tu neće biti političke promene. Ovo predstavlja otklon u odnosu na prošlost, ali ipak nije rečeno ništa novo. SPS hoće da kaže da gledaju u budućnost, ali tek ćemo videti da li će se nešto promeniti, potrebno je da prođe malo vremena. Kada bi DS promenio boje i kada više ne bi bili „žuti”, pitanje je da li bi to imalo ikakvog uticaja na birače. Socijalisti nisu menjali boju loga, ali pitanje je i koliko je građanima ruža ostala u pamćenju kao njihov simbol. Koliko je biračko telo uopšte angažovano kada su ovakvi detalji u pitanju? Oni koji su ostali uz Dačića i nisu ih napuštali ni u većim promenama u politici, neće ni sada. Logo je samo simbolika za stranku. Ipak, ako bi se LDP, umesto sa latiničnim, pojavio sa ćiriličnim logom, to bi bilo dramatično.”

Đorđe Vuković iz Cesida takođe kaže da u Srbiji imidž stranke predominantno zavisi od lidera.

„U svim strankama lideri su jači od stranke. SPS je imao jaku strukturu stranke, ali je lider ipak bio važniji. Sam logo je važan ali ne i presudan, a sa stanovišta njihovih birača nije važan. U SPS-u se sve promenilo, pa i logo treba da se menja jer je i to značajno, ali ne i presudno.”

Nebojša Krstić, marketinški ekspert, misli drugačije.

„Sećam se kako je nastao SPS. Bio je to važan dan, u julu 1990. godine, hiljade delegate u Centru „Sava”, ogromno uzbuđenje i pažnja javnosti. Sva ta furtutma bila je prirodna stvar jer je konglomeracija Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda u SPS otvorila vrata za pojavu višestranačkog sistema u Srbiji. Tada je iz dva zaštitna znaka organizacija koje su izrodile SPS izbačena petokraka i uvedena ruža, koja je trebalo da simboliše diskontinuitet s prošlošću.”

„Četvrt veka docnije, ružu zamenjuje petokraka da bi simbolizovala rastanak s prošlošću. Ovo možda deluje paradoksalno, ali u oba slučaja postojao je jasan diskontinuitet, a postoji i danas. SPS je od jedne ksenofobične, ratnohuškačke i nacionalističke stranke danas zaista na tragu nečega što se može nazvati modernom evropskom levicom. U tom smislu sam logo i njegova promena nisu nimalo beznačajni. Oni šalju jasnu poruku. Novi dizajn igra na tankoj žici emocija koje mi kao kolektiv gradimo prema svojoj prošlosti, ulepšavajući je i dajući joj osobine koje nikada nije imala. Ovaj resantiman naročito je prisutan u glasačkom telu na koje SPS računa, tako da je, ideološki gledano, dizajner uradio odličan posao. Logo je, naravno, detalj. Ali sitnice čine život. Detalji ponekad definišu duh i karakter projekta. Izbacivanje ruže nikoga neće pogoditi, a petokraka će obradovati mnoge. Neko je procenio, ovih dana, da novi logo ne može da donese više od sto glasova. Mislim da je to potpuno pogrešno razmišljanje. Mislim da su lažna ideja i falš sećanje o ’Zemlji dembeliji’, u kojoj smo, navodno, nekada živeli, toliko jaki da će SPS iz ovih promena, siguran sam, izaći ojačan”, smatra Krstić.

Ivana Anojčić

objavljeno:

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.