Kako je Čeda za 15 dana zaradio 3,5 miliona dinara

Izvor: S media, 10.Maj.2010, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Čeda za 15 dana zaradio 3,5 miliona dinara

Agencija za borbu protiv korupcije istražiće da li je lider Čedomir Jovanović prekršio zakon kada je decembra 2009. osnovao firmu „Radna grupa" i za samo dve nedelje zaradio čak 3,5 miliona dinara

Predsednik Odbora Agencije Čedomir Čupić kaže da Jovanović ne može da, kao narodni poslanik, prima platu u Skupštini ukoliko dobija pare i od svoje firme. Istovremeno, ekonomski stručnjaci pozivaju lidera LDP-a da objasni na kom je to poslu uspeo da za samo 15 dana zaradi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << čak 35.000 evra.

Podsetimo, Jovanović je na RTS-u u četvrtak uveče izjavio da je platio višemilionski porez na prihod i da ima veoma uspešan privatni biznis. On je, međutim, odbio da kaže kojim poslovima se bavi. Preš je, nakon toga, otkrio da je Jovanović vlasnik 50 odsto firme „Radna grupa" koja se bavi produkcijom i marketingom, dok je suvlasnik preostalih 50 odsto Marin Šimurina, direktor marketinške agencije „Grej". Prema podacima sa APR-a, „Radna grupa" je osnovana 14. decembra i nema nijednog zaposlenog, a za samo dve nedelje rada u prošloj godini ostvarila je prihode od čak 3,9 miliona dinara. Čist profit 3,51 milion dinara!?!

Čupić: Doći će na red

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže da Jovanović ne može da prima platu u Skupštini ako ima svoj biznis, niti da za vreme javne funkcije osniva firme, jer time krši Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

- Agencija će istražiti da li je Jovanović u konfliktu interesa. To ne mora da bude samo pitanje primanja ili vlasništva, jer konflikt interesa postoji i ako je njegova firma imala prednost u dobijanju posla u odnosu na druge zbog Jovanovićevog položaja... Međutim, mi se nećemo baviti samo njegovim slučajem. Ne možemo da izdvajamo jedan slučaj. Kad Agencija bude obrađivala sve poslanike, tada ćemo i Jovanovića - kaže Čupić. On nije mogao da precizira kada će Agencija početi da proverava jesu li poslanici u konfliktu interesa.

- To će biti na nekoj od narednih sednica. Svi će doći na red i naši pravnici će reći ima li u kategoriji poslanika, pa i kod Jovanovića, sukoba interesa. Sankcije za sukob interesa su kazne do 50.000 dinara i mera da odmah mora da upravljačka prava prenese na lice koje nije povezano sa njim... - navodi Čupić.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić kaže da Jovanović nema zakonsku obavezu da javnosti objasni koliko i kako zarađuje. Ona, ipak, naglašava da kada mediji objave „neku interesantnu stvar o imovini i zaradama funkcionera, nadležni organi bi sami trebalo da pokrenu istragu".

- Nemoguće je da neka firma za dve sedmice zaradi skoro četiri miliona dinara. Treba Jovanovića pitati kako je to uspeo! Drugo, on je kazao da je platio višemilionski porez i dostavio je podatke poreskim organima. Oni mogu da krenu u proveru poslovanja firme ili čak unakrsno ispitivanje, koje bi podrazumevalo proveru saglasnosti podataka o stečenoj imovini Jovanovića i njemu bliskih, povezanih lica i primanjima u poslednjih, recimo, deset godina... - navodi Vasilićeva.

I ekonomista Milan Kovačević, takođe, smatra da se tzv. unakrsnim utvrđivanjem poreza, može ustanoviti kako to posluje Jovanović.

- Zaista neobično, nesvakidašnje da neko zaradi za 15 dana 35.000 evra. Ipak, možda je Jovanović jako dobar biznismen - ironičan je Kovačević.



„Da napiše priručnik"


Funkcioner G17 Plus Željko Ivanji kaže da ne razume što Jovanović skriva kako zarađuje milione.

- Teorija kaže da se firme koje, poput Jovanovićeve, imaju za 15 dana prihod od 3,9 miliona, a rashod 390.000 dinara, otvaraju za jedan ili dva posla... Koji je to posao? Zašto to Jovanović krije, kada može da bude model uspešnog mladog čoveka?! - pita Ivanji, i dodaje da bi napisao priručnik za mlade biznismene da je kao Jovanović za dve sedmice zaradio 35.000 evra.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.